Utilizarile resurselor naturale

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.34

nivel: Liceu

 Petrolul

În România, folosințele principale ale petrolului sunt, îndeosebi, drept combustibil apoi ca lubrifiant și materie primă în chimie.
Utilizarea în procesul de combustie este conferită de randamentul energetic deosebit de mare, dispunând de o putere calorică cuprinsă între 9000 - 11000 kcal/ kg. La aceasta se adaugă avantajul arderii fără produse rezidual[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarile resurselor naturale

 Petrolul

În România, folosințele principale ale petrolului sunt, îndeosebi, drept combustibil apoi ca lubrifiant și materie primă în chimie.
Utilizarea în procesul de combustie este conferită de randamentul energetic deosebit de mare, dispunând de o putere calorică cuprinsă între 9000 - 11000 kcal/ kg. La aceasta se adaugă avantajul arderii fără produse reziduale (cenușă) care ar putea aduce prejudicii integrității mediului înconjurător.
Aceste calități explică folosirea petrolului, în cea mai mare parte, în scopuri energetice.

 Gazele naturale

Gazale naturale dispun de o putere calorică ce poate ajunge până la 13850 kcal/ m3 și se utilizează în două direcții majore:
- drept combustibil
- ca materie primă în industria electrică
Folosite drept combustibil, gazele constituie o sursă energetică excelentă, cu ardere
completă, fără să degaje fum sau să lase cenușă, putând fi transportate prin conducte la distanțe de mii de kilometri și nefiind prea poluate.
Ca materie primă pentru industia chimică, gazele naturale pot fi utilizate pentru obținerea metanului, etilenei ori amoniacului., negrului de fum, maselor plastice, firelor și maselor sintetice.
Gazale naturale se împart în două categorii:
- gazul metan
- gazul de sondă
1. GAZUL METAN - numit și gaz natural uscat, se găsește singur în zacământ, conține
o mare proporție de metan și o cantiate mică de hidrocarburi superioare metanului.
Gazul metan se utilizează așa cum a fost extras, fiind supus doar unor operații curente de separare mecanică a impurităților solide și lichide și a compușilor de sulf.
2. GAZELE DE SONDĂ - numite și gaze umede sau asociate, se găsesc în zăcământ
împreună cu petrolul odată și împreună cu acesta.
Gazul de sondă poate fi extras direct di zăcământ, fiind exploatat odată cu petrolul, dar poate proveni și din rafinarea petrolului.
Din propan și butan se obține gazolina, din acre se extrag benzine ușoare, utilizate în aviații sau în alte domenii care necesită carburanți de calitate superioră.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.