Utilizarea resurselor si modificarea peisajului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Exploatarea resurselor de combustibili fosili are un rol important in modificarea mediului. Repartitia teritoriala a industriei dintr-o regiune sau tara oarecare capata o anumita configuratie, influentata tocmai de aceste elemente.a) Exploatarea carbunelui care precede valorificarea celorlalte resurse energetice clasice, a produs mari transformari in peisaj, nu numai prin procesul de extractie si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea resurselor si modificarea peisajului

Exploatarea resurselor de combustibili fosili are un rol important in modificarea mediului. Repartitia teritoriala a industriei dintr-o regiune sau tara oarecare capata o anumita configuratie, influentata tocmai de aceste elemente.a) Exploatarea carbunelui care precede valorificarea celorlalte resurse energetice clasice, a produs mari transformari in peisaj, nu numai prin procesul de extractie si prelucrare, dar si prin rolul pe care il are aceasta resursa in atragerea si fixarea altor subramuri industriale.

Inca de la mijlocul sec. al XIX-lea, exploatarea carbunelui a contribuit la aparitia unor industrii variate, incat regiunile carbonifere importante s-au transformat treptat in puternice concentrari industriale. Intre acestea, pot fi mentionate Yorkshire, Appalachi, Ruhr, Donet, Kuznetk, Silezia Superioara si altele. Carbunele in general si cel cu slaba putere calorica in special se valorifica in zona de extractie. Ca urmare, aceasta resursa a exercitat o forta de atractie puternica asupra energiei electrice si termice, asupra productiei de cocs si produse siderurgice, - cat si asupra celor care deriva -chimice, neferoase, etc.

Primele unitati industriale aparute pe baza carbunelui care imprima un plus de originalitate peisajului acestor regiuni sunt centralele termo-electrice.Prezenta lor este determinata de marele consum de energie electrica din instalatiile de spalare si tratare de la suprafata, precum si cele din subteran. Industria extractiva a carbunelui este astfel, in parte, consumatoarea propriei sale productii.

Productia carbunelui cocsificabil atrage industria cocsului, in care pe langa cocs, produs indispensabil industriei siderurgice, se obtin gaze. In aceste conditii devine avantajoasa construirea uzinelor siderurgice, care au la indemana cocsul fara a mai utiliza mijloace de transport. Ca urmare, dupa anul 1950, se generalizeaza productia de fonta pe baza de cocs, incat uzinele siderurgice se desprind treptat de zonele care le furnizau carbunele din lemn si graviteaza tot mai mult spre bazinele carbonifere.

Aceasta repartitie teritoriala a uzinelor siderurgice nu are un caracter exclusiv: ea este specifica numai acelor intreprinderi in care este mai avantajoasa aducerea minereului de fier in zonele producatoare de cocs. Productia cocsului este insotita de cea a gazelor care constituie o materie prima de baza in industria chimica.

Valorificarea acestor gaze constituie o realizare deosebita deoarece se obtin o serie de produse importante: acid azotic, ingrasaminte, produse de sinteza, ajungandu-se pana la mase plastice.O alta grupa de industrii grefate pe resursele de carbune utilizeaza energia produsa fie direct sub forma de carbune, fie indirect sub forma de energie electrica. Dintre industriile care sunt mari consumatoare de energie termica, fac parte cele de ciment, de produse refractare, care servesc totodata si siderurgia (otelariile, furnale, cocseriile).

Posibilitatile largi de aprovizionare cu energie electrica se concretizeaza in diversitatea subramurilor industriei constructiilor de masini (utilaj minier, masini grele). De asemenea, pretul scazut al energiei electrice atrage de cele mai multe ori industria de aluminiu. Un exemplu in acest sens il constituie uzina de la Lunen din bazinul Ruhr. Pe de alta parte, ramurile legate de carbune - "obligatorii" (termocentrale), "derivate" (cocsochimia), "asociate" (siderurgia, constructiile de masini), "paralele" (caramizi refractare) - necesita un numar apreciabil de forta de munca.

Concentrarea populatiei, determinata de aceste activitati, a impus implantarea unor subramuri ale industriei bunurilor de consum. Astfel, treptat, se accentueaza diversificare industriei, desi rolul cel mai important continua sa-l detina subramurile bazate pe carbune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.