Utilizarea metalelor si a aliajelor neferoase

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.72

nivel: Liceu

• Datorita proprietatilor sale se utilizeaza in electrotehnica drept conductor electric, in industria chimica( conducte pentru lichide organice), in fabricarea schimbatoarelor de caldura (serpentine , evaporatoare etc.)
Proprietatile cuprului pot fi inbunatatite prin alierea cu alte elemente ca:

- zincul
- staniul
- aluminiul
- siliciul
- ber[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea metalelor si a aliajelor neferoase

• Datorita proprietatilor sale se utilizeaza in electrotehnica drept conductor electric, in industria chimica( conducte pentru lichide organice), in fabricarea schimbatoarelor de caldura (serpentine , evaporatoare etc.)
Proprietatile cuprului pot fi inbunatatite prin alierea cu alte elemente ca:

- zincul
- staniul
- aluminiul
- siliciul
- beriliul
- nichelul

Aliajele cuprului cu zincul se numesc alame. Ele pot fi:
-deformabile (laminabile)
-turnate sau alame pentru lipit

Alamele deformabile se clasifica in trei grupe:
-alame moi (sau tombac) care contin 10-30% Zn
-alame pentru presare, care contin 30-40% Zn.

Alamele moi se folosesc la fabricarea tuburilor flexibile, a tevilor, pentru serpentine, a cartuselor, a diferitelor piese electrotehnice, a bijuteriilor, etc.Ele pot fi prelucrate la rece prin laminare, trefilare si ambutisare.
Alamele pentru presare sunt plastice si se pot prelucra prin deformare plastica la rece sub forma de tablesi benzi laminate, bare trase, sarme trefilate. Prin deformarea la rece , alamele se ecruiseaza si isi maresc duritatea si rezistenta, fiind utilizate la fabricarea unor piese prelucrate prin aschiere
(ex. suruburi).
Alamele dure sunt fragile si rezistente dar au plasticitate scazuta. Se folosesc in special pentru obtinerea unor piese prelucrate prin aschiere: suruburi, roti dintate etc.

Alamele turnate sunt aliaje complexe in care, alaturi de zinc, se mai introduce si alte elemente de aliere (plumb, staniu, mangan, aluminiu, fier, nichel). Plumbul usureaza prelucrarea prin aschiere, manganul amelioreaza rezistenta la coroziune, iar fierul mareste rezistenta alamei si tenacitatea alamei.
•Din aceste alame se toarna armature, carcase, elemente de garniture etc., turnarea executandu-se in forme de nisip, cochilii sau sub presiune.
Alamele pemtru lipit se livreaza sub forma de granule sau vergele si servesc la lipirea tablelor si a tevilor de cupru, alame , bronzuri, oteluri si a pieselor din fonta.

Bronzurile sunt aliaje ale cuprului cu diferite elemente ca : staniul, aluminiu, beriliu, plumb.
Bronzurile cu staniu au cea mai larga raspandire. Ele pot fi laminabile si turnate.
Bronzurile laminabile au continuturi mici de staniu si au structura constituita din solutie solida . Datorita acestui fapt, sunt plastice si se folosesc sub forma de semifabricate sau de produse deformate la rece sau la cald ca:
- table
- arcuri
- membrane
- conductoare electrice etc.

Bronzurile turnate pot fi:
- bronzuri moi (cu 3….6% Sn)
- bronzuri dure (9…..14%Sn)
Bronzurile moi se folosesc la turnarea bucselor, a armaturilor etc., care lucreaza in medii corrosive obisnuite.
Bronzurile dure eu rezistente mai mari si se folosesc la turnarea pieselor mecanice ca: armature, roti, carcase pentru pompe. O caracteristica importanta a acestor bronzuri este rezistenta mare la frecare, conferita de compusul definit Cu, Sn; de aceea se mai numesc bronzuri antifrictiune si se folosesc la turnarea rotilor melcate a bucselor, a lagarelor etc., care sunt solicitate la frecare.
Bronzurile cu aluminiu se folosesc in stare turnata la fabricarea pieselor pentru industria chimica si electrotehnica (rotoare de pompe. Lagare, tije de pistoane, coroane dintate, glisiere, conductoare pentru curenti de intensitate mica etc).Brunzurile de aluminiu se folosesc si in stare laminate (bare, piese), ca piese rezistenta la coroziune si ca piese de antifrictiune.

Bronzul cu beriliu se foloseste pentru piese supuse la uzura, pentru arcuri inoxidabile, nemagnetice, pentru piese de ceasornice, pentru scule care nu produc scantei etc.
Brunzurile cu plumb se folosesc la turnarea lagarelor pentru piese de motoare cu ardere interna, a lagarelor de motoare grele etc.
Aliajele Cu-Ni pentru electrotehnica. Cuprul si nichelul sunt solubile in stare solida in orice proportie, formand numai solutii solide.Adaugand nichel in cupru, se produce scaderea insemnata a conductibilitatii electrice, astfel incat aliajele Cu-Ni devin rezistente, fiind utilizate la fabricarea rezistentelor electrice pentru reostare, utilizare justificata si de faptul ca aliajele respective sunt plastice si se deformeaza usor.

Nichelina are 70% Cu si 30% Ni, se utilizeaza la reostatele de pornire si de reglare.
Constantanul are 60% Cu si 40% Ni, este utilizat la fabricarea termocuplurilor fier-constant pentru masurarea temperaturilor pana la 500C.
Aliajele Cu-Ni-Zn, numite alpaca se folosesc sub forma de table , benzi, bare, sarme si tevi in industria chimica , alimentara si electritehnica. Ele contin 10…..20%Ni si 30-20% Zn. Aceste aliaje sunt moi si usor deformabile, dar devin casante cand sunt incalzite la 200….300C.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.