Utilizarea energiei geotermale

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Resursele energiei geotermale sunt derivate din caldura naturala a pamantului.Dezintegrarea radioactiva, frictiunea datorata miscarii placilor crustale si caldura primitiva sunt posibilele origini ale fluxului de caldura al pamantului.

Deoarece diferite parti ale scoartei terestre poseda conductivitati termice inegale, intensitatea fluxului de caldura variaza in limite largi. Regi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea energiei geotermale

Resursele energiei geotermale sunt derivate din caldura naturala a pamantului.Dezintegrarea radioactiva, frictiunea datorata miscarii placilor crustale si caldura primitiva sunt posibilele origini ale fluxului de caldura al pamantului.

Deoarece diferite parti ale scoartei terestre poseda conductivitati termice inegale, intensitatea fluxului de caldura variaza in limite largi. Regiunile hipertermice, cu intensitati ale fluxului de caldura mai mari, sunt situate fie in zone tectonice, fie in zone vulcanice.
Energia rocilor este numita petrogeotermica, iar energia apelor freatice, incalzite de aceste roci, hidrogeotermica.

Ajungand in caverne, intre doua straturi impermeabile, apa geotermala se poate transforma in abur. Caracteristic pentru majoritatea apelor geotermale este continutul sporit de saruri dizolvate. Aburul geotermal contine gaze si vapori, care uneori, pot fi periculoase pentru mediu. In figurile 1.2 si 1.3 sunt prezentate imagini cu apa si aburi ce izvorasc din interiorul pamantului.

Apele de suprafata se comporta ca un mijloc de transfer al caldurii prin patrunderea in fracturile rocilor incalzite de catre magma.Apa fierbinte urca si in unele cazuri apare la suprafata pamantului sub forma unor izvoare fierbinti, gheizere, fumarole sau alte manifestari de suprafata similare. Acest depozit concentrat al caldurii naturale a pamantului, de apa din porii si fisurile stratului de roci, defineste resursele energiei geotermale.

Un parametru esential in caracterizarea campului geotermic il constituie gradientul de temperatura. Acesta este determinat, in principal, de valorile fluxului geotermic dar, mai ales pentru formatiunile sedimentare cu adancimi de pana la 4000-6000 m este semnificativ influentat de porozitatea rocilor, tipul si mineralizatia fluidelor interstitiale cat si de valorile gradientilor de presiune ai formatiunilor.Resursele hidrotermale sunt clasificate in functie de absenta sau prezenta lichidelor si de rezervoarele de presiune si temperatura.


Cele 3 tipuri majore de sisteme hidrotermale sunt:
1)Predominant de vapori sau depozite de aburi uscati;
2)Predominant de apa sau depozite de aburi umezi;
3)Depozite geopresurizate.

In aceasta clasificare nu sunt incluse depozitele de roci uscate fierbinti si sistemele de magma care contin energie termala in roci lichide sau aproape lichide la o temperatura cuprinsa intre 593 ēC si 1483 ēC.

1.3 Istoric dezvoltare
Aplicatiile energiei geotermale dateaza tocmai din Grecia antica, Roma, Babilon si Japonia unde izvoarele cu apa termala se foloseau in statiunile balneare. Inca de la inceputul acestui secol, izvoarele termale din Italia, Germania si Islanda au fost construite artificial de catre oameni.

Utilizarea aburilor naturali si a apei calde pentru incalzirea de locuinte si asa numitele locuinte "green" au fost pentru prima data dezvoltate in tarile din mijlocul Europei si in nord. In 1943, un program ambitios de a exploata apa calda naturala pentru incalzirea de locuinte si pentru scopuri industriale a fost initiat in Reikjavik, Islanda.

Pana in ziua de azi, aproape tot orasul este incalzit hidro-termal. Cateva tari, printre care si SUA, utilizeaza in prezent, la scara mai mica, incalzirea hidrotermala. Orasele Boise din statul Idaho si Klamath Falls din statul Oregon, sunt partial incalzite de izvoarele termale din imprejurimi.

Sursele energiei hidrotermale au mai fost folosite si pentru pescuit, progresarea hartiei, desalinizarea apei si curatarea cu aburi. Caldura hidrotermala mai poate fi folosita ca o sursa directa de incalzire pentru refrigerare si ca unitate de aer-conditionat. Apele naturale hidrotermale mai pot servi ca surse de extractie a apei minerale si potabile. Un mare impact potential al energiei geotermale se gaseste in productia de energie electrica. Aplicatia energiei geotermale in generarea de energie electrica a inceput in Lardarello, Italia in 1904. Constructia unei centrale de 250 kW a fost initiata in decursul anului urmator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.