Utilizarea combustibililor alternativi si curati la nivelul Uniunii Europene

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Totodata, la nivelul Uniunii Europene se preconizeaza ca se va ajunge pana in 2010 la o crestere semnificativa a emisiilor de COAC, acestea insumand aproximativ 1113 milioane de tone, principalul responsabil fiind transportul rutier care determina 84 % din totalul emisiilor de COAC provenite din transporturi. Ca atare, din punct de vedere ecologic se militeaza pentru reducerea dependentei de petro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea combustibililor alternativi si curati la nivelul Uniunii Europene

Totodata, la nivelul Uniunii Europene se preconizeaza ca se va ajunge pana in 2010 la o crestere semnificativa a emisiilor de COAC, acestea insumand aproximativ 1113 milioane de tone, principalul responsabil fiind transportul rutier care determina 84 % din totalul emisiilor de COAC provenite din transporturi. Ca atare, din punct de vedere ecologic se militeaza pentru reducerea dependentei de petrol in sectorul transporturilor (in prezent estimat la aproximativ 98 %) prin folosirea combustibililor alternativi cum ar fi biocombustibilii.

Utilizarea combustibililor proveniti din uleiuri vegetale este posibila in urmatoarele variante: ulei vegetal pur, ulei vegetal in amestec cu motorina, conversia uleiurilor vegetale in hidrocarburi, metilester provenit prin esterificarea uleiului vegetal.
Fiind biodegradabil, biocombustibilul se va descompune rapid in resturi organice naturale. In fiecare an, plantele din care se extrag uleiuri pentru realizarea biodieselului preiau COAC din atmosfera pentru a se dezvolta. Uleiul folosit pentru biodiesel se arde in motor,aiaramaterialelearamaseadinaplanteaseadescompun.

Astfel, carbonul din combustibil si din materialul plantei este restituit in atmosfera sub forma de COAC. Acest ciclu al carbonului (atmosfera - materialul plantei - atmosfera) nu duce la acumularea de COAC in atmosfera. De aceea biocombustibilul nu contribuie la schimbarileaclimatericeaglobale.Principalele materii prime folosite, pe plan mondial, la producerea biodieselului sunt: rapita (84%), floarea soarelui (13%), soia (1%), palmier (1%), altele (1%).
S-a pus problema durabilitatii productiei de biocombustibili.

Desi biocombustibilii constituie o parte extrem de importanta a politicii in materie de energie regenerabila si o solutie cheie la problema emisiilor din ce in ce in ce mai mari din sectorul transporturilor, acestia nu trebuie promovati decat daca sunt produsi intr-o maniera durabila.Transportul din Uniunea Europeana este responsabil pentru aproximativ 21% din totalul emisiiloracuaefectadeaseraacareacontribuiealaaincalzireaaglobala.

Directiva Biocombustibililor din 2003 a UE a stabilit obiective pentru statele membre si anume atingerea unei cote de piata de 2% pentru biocombustibili in 2005 si de 5,75% in 2010. Multe din statele membre au prezentat stimulente pentru a promova folosirea de combustibili cu continut scazut de sulf sau fara sulf inaintea termenului limita impus.
Unele tari folosesc deja biocombustibilul in stare pura sau in amestec (Germania, Franta, Anglia, Suedia). Transportul urban este un exemplu graitor in acest sens. In o serie de orase cum ar fi: Paris, Florenta, Stockholm, circula deja autobuze care utilizeaza drept combustibil biodiesel, gaze naturale sau motorina fara sulf.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.