Utilizarea biocombustibililor la motoarele cu ardere interna

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.90

nivel: Facultate

Metode de reducere a consumului de combustibil
O metoda eficienta de reducere a consumului este micsorarea capacitatii cilindrice a motoarelor. Iar, prin folosirea turbinei si a injectiei directe de combustibil, performantele motoarelor nu numai ca au ramas la fel, dar s-au si imbunatatit.

In 1993, un diesel de 1,9 litri avea o putere de doar 93 CP si un consum de 6,5 litri [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea biocombustibililor la motoarele cu ardere interna

Metode de reducere a consumului de combustibil
O metoda eficienta de reducere a consumului este micsorarea capacitatii cilindrice a motoarelor. Iar, prin folosirea turbinei si a injectiei directe de combustibil, performantele motoarelor nu numai ca au ramas la fel, dar s-au si imbunatatit.

In 1993, un diesel de 1,9 litri avea o putere de doar 93 CP si un consum de 6,5 litri la 100 km. Astazi, un Megane dCi de 1,5 litri produce 105 CP si are un consum de 4,5 litri/100 km, ceea ce echivaleaza cu 120 g/km de CO2.

In ceea ce priveste motoarele pe benzina, cel mai bun exemplu este ultimul motor turbo de 1,2 litri, cu o putere specifica unui motor de 1,4 litri si cuplu unuia e 1,6. Consumul mixt de 5,9 litri/100 km inseamna emisii de CO2 de doar 139 g/km, permitand totusi soferului sa se bucure de un cuplu mare inca de la turatii joase si cresteri de putere in treptele 2, 3 si 4 la turatii de peste 4.500 rpm.

CAP. II BIOCOMBUSTIBILII.
II.1. Biocombustibilii - prezentare generala
Incercarile de a utiliza uleiurile vegetale drept combustibil dateaza din anii 30. Principalele dificultati observate, inca de la inceputurile utilizarii uleiurilor drept combustibili, au fost legate de tendinta pronuntata de formare a depozitelor carbonoase in motor si de ingrosare a uleiului de ungere, care au fost puse in legatura cu vascozitatea foarte mare a uleiurilor vegetale.

In cadrul preocuparilor actuale care vizeaza stabilirea unei game de combustibili neconventionali se incadreaza si cercetarile privind posibilitatea incadrarii uleiurilor vegetale printre combustibilii diesel, si nu numai.

Noile cercetari s-au inscris de la inceput pe linia modificarii uleiurilor vegetale care rezulta din prelucrarea directa a semintelor de floarea soarelui sau soia, urmarindu-se, in primul rand. reducerea viscozitatii pana la un nivel apropiat de cel al motorinei.

In acest sens, se aplica un proces de transesterificare, prin care uleiul natural, de exemplu uleiul de soia, reactioneaza cu un alcool, in prezenta unui catalizator, pentru a forma esteri de acizi grasi. Masa moleculare a unei molecule "tipice" de ester este de circa trei ori mai mica decat cea a unei molecule "tipice" de ulei de soia si are o viscozitate cu mult mai mica.

Ca exemplu, viscozitatea metil-esterului de ulei de soia la 40oC este de 4,08 cSt, fata de 31,5 cSt pentru uleiul de soia, iar mono-esterul de ulei de floarea soarelui are 4,96 cSt, fata de 33,93 cSt pentru uleiul de floarea soarelui. Vascozitatea esterilor ramane totusi aproximativ dubla fata de cea a motorinei. Celelalte proprietati principale ale uleiurilor si esterilor for sunt prezentate in tabelul de mai jos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.