Utilizarea antibioticelor in chirurgie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.75

nivel: Facultate

Antibioticoterapie curativa: debuteaza sub forma unei terapii empirice odata cu diagnosticul de infectie si se continua cu o terapie tintita odata ce antibiograma efectuata pe cultura precizeaza germenul incriminat (bacterioscopia directa poate avea si ea un rol in alegerea - corectarea terapiei empirice). Terapia empirica are acest nume deoarece nu se adreseaza unor germeni identifi-cati, cu sens[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilizarea antibioticelor in chirurgie

Antibioticoterapie curativa: debuteaza sub forma unei terapii empirice odata cu diagnosticul de infectie si se continua cu o terapie tintita odata ce antibiograma efectuata pe cultura precizeaza germenul incriminat (bacterioscopia directa poate avea si ea un rol in alegerea - corectarea terapiei empirice). Terapia empirica are acest nume deoarece nu se adreseaza unor germeni identifi-cati, cu sensibilitate la antibiotice stabilita, ci utilizeaza antibiotice cu spectru larg care sa acopere si germenii cel mai probabil incriminati (experienta clinica anterioara permite aprecierea microbismului specific infectiilor cu diferite localizari).

Ea debuteaza odata cu diagnosticul de infectie si este continuata pana in momentul cand rezultatele antibiogramei permit transformarea ei intr-o antibioticoterapie tintita. Se adreseaza in primul rand bolnavilor cu tare organice si status imunologic deficitar care nu pot astepta identificarea germenilor si stabilirea sensibilitatii lor la antibiotice pentru inceperea unei antibioticoterapii.

Este fundamentala alegerea unei combinatii adecvate de antibiotice, cele mai utilizate actual fiind carbapenemele, asociatia cefalosporina generatia IV - aminoglicozid, tei-coplanina, asociatia piperacilina - tazobactam sau asociatia clindamicina - aztreonam.Exista si o antibioticoterapie locala, care are rolul de a reduce incidenta infectiei in plagile contaminate si foloseste antibiotice cu spectru adecvat germenilor incriminati; antibioticul utilizat trebuie sa fie compatibil cu administrarea parenterala, iar doza folosita nu trebuie sa depaseasca doza maxima admisa in administrarea parenterala. Se atribuie o importanta minora antibioticoterapiei locale in comparatie cu cea sistemica.

b) Terapia tintita este dictata de antibiograma si trebuie mentinuta cel putin 5 zile (infectiile severe impun prelungirea ei atat timp cat datele clinice si paraclinice o cer).Pregatirea preoperatorie a colonului in vederea interventiilor elective presupune suprimarea florei aerob/anaerobe prin administrare de antibiotice orale nonabsorbabile (neomicina) sau active pe flora intestinala (fluorchinolone, eritromicina), la care se asociaza cel mai bine si antibiotice cu spectru larg (cefalosporine) administrate endovenos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.