Utilitati publice - furnizarea si distributia energiei electrice

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.88

nivel: Facultate

Potentialul teoretic brut: Reprezinta energia care ar deveni disponibila prin conversia in energie utila a tuturor fluxurilor naturale de energie regenerabila, cu o eficienta de 100 %.
Potential tehnic: Reprezinta cota din potentialul teoretic brut care poate fi convertita in energie utila, tinand seama de nivelul de dezvoltare tehnologic si de posibilitatea de utilizare a acesteia de catre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilitati publice - furnizarea si distributia energiei electrice

Potentialul teoretic brut: Reprezinta energia care ar deveni disponibila prin conversia in energie utila a tuturor fluxurilor naturale de energie regenerabila, cu o eficienta de 100 %.
Potential tehnic: Reprezinta cota din potentialul teoretic brut care poate fi convertita in energie utila, tinand seama de nivelul de dezvoltare tehnologic si de posibilitatea de utilizare a acesteia de catre societatea umana (geografia umana).

Potential economic: Reprezinta cota din potentialul tehnic care poate fi convertita in energie utila, in conditii de rentabilitate economica.
Toate sursele de energie mentionate mai sus participa, intr-o masura mai mare sau mai mica, la satisfacerea nevoilor energetice ale societatii umane. Este foarte interesant sa se analizeze evolutia in timp a disponibilului de energie primara in lume. Se poate constata ca rezervele si productia evolueaza dependent de consum, de politica (investitiile) in domeniul prospectiunilor, de interesul marilor companii implicate si foarte mult de interesele politice si strategice ale tarilor mari consumatoare de energie.

Daca se urmareste aceasta evolutie, se poate constata ca secolul XX marcheaza trecerea de la dominatia puternica a carbunelui la penetrarea petrolului si gazelor naturale. Avantajele folosirii acestora a condus la diminuarea prospectiunilor miniere. Crizele energetice din 1973 si 1979, care in esenta au fost crize petroliere, au relansat interesul pentru carbune.

Concluziile evidente ale acestor mutatii impun existenta obligatorie a unei strategii nationale in acest domeniu, strategie care sa impuna o dezvoltare orientata spre mai multe forme de energie primara si pe realizarea unor stocuri strategice, tampon, care sa preia fluctuatiile cauzate de crizele si perturbatiile economice si politice.In tabelul 1 este prezentat modul in care este acoperita cererea mondiala de energie primara pentru anul 1997, respectiv 2020.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.