Utilitarism, darwinism, durkheimism - legea cresterii densitatii dinamice

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Epoca era dominata de teoriile contractualiste, de cele utilitarist hedoniste, de filosofiile individualismului si de conceptiile rationaliste si liber-schimbiste. si totusi aceste teorii si paradigme intrasera intr-un impas si acesta era impasul cu care se confrunta un ganditor din "periferia" metropolei (care era franceza atunci). Acesta a fost Durkheim, iar "periferia" era Franta. Problema pe c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilitarism, darwinism, durkheimism - legea cresterii densitatii dinamice

Epoca era dominata de teoriile contractualiste, de cele utilitarist hedoniste, de filosofiile individualismului si de conceptiile rationaliste si liber-schimbiste. si totusi aceste teorii si paradigme intrasera intr-un impas si acesta era impasul cu care se confrunta un ganditor din "periferia" metropolei (care era franceza atunci). Acesta a fost Durkheim, iar "periferia" era Franta. Problema pe care-o avea de solutionat Durkheim era deci aceea a teoriei diviziunii muncii sociale.

Putea fi explicata diviziunea muncii sociale, adica principalul proces de schimbare sociala europeana, pe baza paradigmei utilitarist hedoniste? Sau trebuia schimbata paradigma pentru a salva "teoria" si deci pentru a solutiona o "problema generatoare de criza stiintifica"?
Chestiunea pe care-o avea Durkheim de rezolvat se referea la cauza care a determinat schimbarea tipului de solidaritate sociala: trecerea de la solidaritatea mecanica la cea organica. Insa aparitia solidaritatii organice se arata legata de progresul diviziunii muncii sociale.

Intrucat diviziunea muncii este un fapt care se afirma regulat in istorie, cauzele de care depinde sunt si ele tot atat de constante. Teoria cea mai raspandita sustine ca ea "n-are alta origine (cauza) decat dorinta pe care-o are omul de a-si spori fara incetare fericirea" (p.212). Variaza acest proces de cautare a fericirii dupa un model de evolutie (dinamica) constanta si progresiva?

Durkheim va ajunge la concluzia incompatibilitatii legii manifestarii progresive a diviziunii muncii cu modelul de variatie a fericirii. In felul acesta el va infirma teoriile utilitarist-hedoniste in aceasta chestiune si va da astfel o teribila lovitura unei alte mari paradigme pe langa cea contractualista si anume, paradigma utilitarist-hedonista.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.