Utilaj pentru producerea conductelor de canalizare

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.10

nivel: Facultate

Utilaj pentru uscarea argilei.
Cea mai largă răspândire pentru uscarea argilei a primit toba de uscare rotitoare.Partea principală a tobei este cilindrul metalic, partea interioară a căruia servește ca spațiu de uscare. Grosimea peretelui este de 10 – 14 mm.

Toba se montează cu un unghi de înclinare de 5 – 6 ș, și se sprijină pe două perechi de role.
Corp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utilaj pentru producerea conductelor de canalizare

Utilaj pentru uscarea argilei.
Cea mai largă răspândire pentru uscarea argilei a primit toba de uscare rotitoare.Partea principală a tobei este cilindrul metalic, partea interioară a căruia servește ca spațiu de uscare. Grosimea peretelui este de 10 – 14 mm.

Toba se montează cu un unghi de înclinare de 5 – 6 ș, și se sprijină pe două perechi de role.
Corpul cilindric a tobei, care se rotește cu viteza de 4 – 6 rot/min, cu ambele capete intră în camere – de gaz, prin care gazele fierbinți se introduc în tobă, și de descărcare prin care se elimină gazele și se descarcă materialul uscat. Între cilindrul tobei și camere este o garnitură care exclude nimerirea aerului rece din mediul ambiant.

La camera de gaz se montează focarul, construcția căruia depinde de combustibil. Înainte de aducerea gazelor în tobă ele se amestecă cu aer rece pentru micșorarea temperaturilor. Gazele uzate trec prin instalații de filtrare, unde se purifică de la particulele mărunte a materialului uscat.

Direcția de mișcare reciprocă a materiei și a gazelor în interiorul tobei poate fi directă sau opusă. În majoritatea cazurilor se folosesc tobele de uscare cu direcție directă, adică materialul și gazele se deplasează în aceeași direcție.

Uscarea argilei în toba de uscare se petrece uniform, dacă argila este uniform sfărâmată, și bucățile sunt uniform spălate de gaze. Pentru intensificarea schimbului termic este necesară împărțirea masei de argilă, pe fluxuri aparte și mestecarea ei în interiorul tobei.
Importanța mare din punct de vedere a productivității tobei și balansării ei o are distribuirea materialului uscat în toate celulele. Așa distribuire se asigură cu instalația de distribuire. La intrare în tobă se află paletele.
Productivitatea tobei de uscare depinde de proprietățile materialului, parametrii gazelor și construcția tobei.

Tobă de uscare.
Utilaj pentru măcinarea fină a argilei.
Argila uscată se supune unei măcinări cu scopul obținerii prafului cu o anumită componență granulometrică. Pentru măcinarea argilei se folosesc dezintegratoare cu panere, colergang pentru măcinare uscată, mori rotative și centrifugare.
Dezintegratoare cu panere lucrează bine cu argila cu umiditate mai mică de 10%. La umiditate mai mare argila se lipește de degetele dezintegratorului. În prezența materialelor pietroase degetele se uzează foarte repede, și ele trebuie schimbate peste 200 – 300 ore de lucru.
Finețea de măcinare depinde de numărul de rotații, distanța dintre degete și umiditatea argilei. Ieșirea fracțiilor fine se mărește cu mărirea rotațiilor și micșorarea distanței dintre degete. Cu mărirea umidității argilei crește cantitatea fracțiilor mășcate. De exemplu la umiditate de 10 % suma fracțiilor mășcate este 96 %, dar umiditatea 6 % - numai 66 %.
Din dezintegratoare se obține praful afânat cu densitate mică, ce complică presarea articolelor din el.
Colergangul lucrează bine la umiditatea argilei mai mică de 8 – 9 %, la umiditate mai mare se formează turte. Avantajul colergangului este obținerea prafului cu densitate sporită, cu deformații elastice mici, ce îmbunătățește proprietățile lui de presare. Dezavantajul colergangului este cantitatea mare de degajare a prafului din cauza ermetizării rele.
Mori rotative au primit răspândire deoarece sunt compacte și cu productivitate înaltă. Părțile generale a morii rotative sunt tobă fixă, rotor cu ciocane, ramă și dispozitiv de acționare. Parte de ciuruire este ermetizată cu o carcasă. Particule dure în argilă distrug plasa.
Încercările morii au arătat, că productivitatea ei foarte mult depinde de umiditatea argilei.
Moara centrifugală lucrează după principiul de sinemăcinare. Organul de lucru a mașinii sunt două rotoare cu cupe care se rotesc cu viteza de 1000 – 2500 rot/min. Argila măcinată se evacuează prin două fisuri inelate.
Dimensiunile maximale a bucăților ce se încarcă sunt 150 mm, umiditatea argilei 8 – 9 %, productivitatea la lățimea fisurii de 2 – 3,5 mm de la 10 – 12 t/oră.
La alegerea utilajului de măcinare pentru argilă trebuie de ținut cont de cerințele tehnologice și tehnico economice. Dacă argila se macină pentru pregătirea amestecului plastic, atunci se pot folosi dezintegratoare, mori rotative și centrifugale ca utilajul mai econom.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.