Urocistita

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Urocistita foliculara, frecventa la caine, mucoasa este presarata cu formatiuni nodulare cu diametrul de aproximativ 1 mm, care pot conflua sau sunt inconjurate de hiperemie. Microscopic, nodulii sunt agregate de limfocite localizate imediat sub un epiteliu normal sau ulcerat.
Urocistita cronica polipoida apare la numeroase specii. Mucoasa se transforma intr-un conglomerat de falduri sau fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urocistita

Urocistita foliculara, frecventa la caine, mucoasa este presarata cu formatiuni nodulare cu diametrul de aproximativ 1 mm, care pot conflua sau sunt inconjurate de hiperemie. Microscopic, nodulii sunt agregate de limfocite localizate imediat sub un epiteliu normal sau ulcerat.
Urocistita cronica polipoida apare la numeroase specii. Mucoasa se transforma intr-un conglomerat de falduri sau formatiuni sesile cu aspect de vilozitati. Polipii sunt acoperiti de epiteliu iar scheletul este format din tesut conjunctiv dens, infiltrat cu leucocite mononucleare.

Polipii sufera frecvent degenerare mucoida la taurine sau epiteliul sufera o metaplazie, transformandu-se in epiteliu glandular, secretor de mucus. Prin ruperea polipilor se explica hematuria intermitenta.
Hematuria enzootica este un sindrom al taurinelor adulte caracterizat prin hematurie persistenta si anemie si asociat cu hemoragii sau neoplasme ale tractusului urinar posterior. In peste 90% din cazuri hematuria isi are originea in tumorile vezicii urinare. Sunt raportate focare de boala si la oi.

In zonele endemice de boala, 90% din taurinele adulte pot fi afectate. Sindromul este atribuit consumului indelungat de feriga (s-a reprodus experimental). Sunt doua subspecii de feriga implicate: Pteridium aquilinum subsp. aquilinum si Pteridium aquilinum subsp. caudatum, fiecare cu mai multe varietati, necunoscandu-se toxicitatea individuala. Sunt si alte ferigi capabile sa produca boala (Cheilanthes sieberi - Australia).

Feriga contine mai multe substante toxice ca tiaminaza, unii carcinogeni si un factor hemoragic cu structura nestabilita. Principiu responsabil de hematuria enzootica nu este identificat inca. Se pare ca este o interactiune intre feriga si virusul papiloma.
Leziunile pot fi discrete producand microhematurie pentru ca in timp sa devina pregnante, insotite de macrohematurie. De cele mai multe ori se dezvolta tumori, care pot fi localizate si in bazinet, uretere si uneori in ficat sub forma de hemangioame.

In 10 % din cazuri tumorile au origine mezenchimala si peste 50% din cazuri tumorile sunt multiple si mixte (epiteliale si mezenchimale). Astfel se pot diagnostica: carcinomul cu celule tranzitionale sau carcinomul scvamocelular, papilomul, adenomul, hemangiomul - hemangiosarcomul, leiomiosarcomul, fibromul - fibrosarcomul. Tipurile maligne produc invazie locala si aproximativ 10% din tumorile epiteliale maligne produc metastaze in limfonodurile iliace sau pulmon. De regula tumorile sunt acompaniate de inflamatie cronica. In mucoasa pot sa apara cuiburile Brunn.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.