Urmuz - Spre infinitul mic

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Facultate

Ca si numele, chipul trebuie sa corespunda, sa fie adecvat unei fapturi. Nu toti au chipul pe care l merita. Toti eroii lui Urmuz poarta nume si au infatisari care sunt cu adevarat ale lor, constituind esenta fiintei lor. Avem un straniu portret "sintetic" al lui Urmuz (semnat Teewan si publicat de Tudor Arghezi o data cu Medalionul Urmuz, in Bilete de papagal I, nr. 16, din 19 febr. 1928). Din ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urmuz - Spre infinitul mic

Ca si numele, chipul trebuie sa corespunda, sa fie adecvat unei fapturi. Nu toti au chipul pe care l merita. Toti eroii lui Urmuz poarta nume si au infatisari care sunt cu adevarat ale lor, constituind esenta fiintei lor. Avem un straniu portret "sintetic" al lui Urmuz (semnat Teewan si publicat de Tudor Arghezi o data cu Medalionul Urmuz, in Bilete de papagal I, nr. 16, din 19 febr. 1928). Din cateva linii apare un cap prelung, nelinistitor, neregulat, o suprafata asimetrica, inumana, ingustandu se in sus. Un monstru ciclopic. Ochiul - o linie groasa - ochiul daimonic.

Mustata, gura, bizar sinuoase. "Autorul - ne spune Arghezi - nu l a stiut pe Urmuz decat din literatura si i a extras expreAZsia prin constrangere si concentrare intelectuala. Portretul e asemanator." Certificarea identitatii nu este o simpla complezenta a poetului. Figura din portretul lui Teewan este foarte urmuziana. Aceasta nu numai in sensul unei apropieri de chipul lui Demetru Dem. Demetrescu Buzau ci de aceea a fapturilor urmuziene in geneAZral. Portretul acesta imaginar al lui Urmuz nu este oare acela al elipticului Stamate? Cap de insecta chitinoasa, alcatuita din sectiuni, masca bizara, prismatica, cu un singur ochi si o linie mediana legand fruntea si mustata, linie ce inchipuie un nas neverosimil.

Urmuz aminteste, in acest "portret sintetic" al sau, chipul unui idol primitiv. Dar toate fotografiile lui Urmuz ni l infatiseaza, ca in aceasta imagine, privind in gol. Ochii stinsi au privirea vida a unor idoli orientali. Chiar si fotografiile din tinerete reveleaza neantul interior sub masca dezabuzata. La 25 septembrie 1915 ii trimite surorii sale, Lizica, o fotografie a sa, in uniforma de sublocotenent. E concentrat si poarta chipiu inalt. Se sprijina in sabia pe care o tine in mana stanga, pe cand dreapta se odihneste in buzunarul tunicii. Pe verso scrisese cateva randuri: "Scumpa, Lizico, iti trimit chipul meu... cazon desi cam nereusit".

Privirea vaga, indiferent blazata, pare sa fie aceea a unui om care refuza sa vada, care se stie, insa, intr un sens foarte grav, vazut.
In familie. Ca si tatal lui Franz Kafka, diriguind lumea din fotoliul sau, se pare ca si parintele lui Urmuz a fost un tata de familie autoritar. Latinist si elenist de forta, dupa spusele fiicei sale, citind evangheliile in slavona (urma la batranete cursurile de slavistica ale profesorului Ioan Bogdan), Dimitrie Ionescu Buzau e medicul spitalului din Curtea de Arges, atunci cand i se naste fiul Dimitrie. Mai tarziu, doctorul Ionescu Buzau se muta impreuna cu familia, la Bucuresti.

E medic internist la spitalul Brancovenesc, apoi oculist la Coltea. In acelasi timp e profesor de igiena la liceul Matei Basarab (1889), tine prelegeri de medicina populara teologilor de la Seminarul central (1891 - 1907). Igienist luminat, desi om cu frica lui Dumnezeu, este adeptul unor inlesniri in practica postului. Preconizeaza, intre altele, un post cu lapte si oua. E un suflet credincios, practicant cu solide principii morale si cu teorii precise in ce priveste educatia copiilor. Literatura, muzica sunt, pentru el, indeletniciri futile. Cand il vede pe Mitica citind seara, la lumina lampii, Contele de Monte Cristo, isi bate joc de o asemenea lectura si isi indeamna baiatul sa caute carti mai serioase.

In ce priveste muzica, severitatea sa e si mai mare. Se supara cand baiatul sau se asaza la pian. "Vrei sa te faci lautar?" - il intreba, adeseori, manifestandu si cel mai crunt dispret pentru arta. Nici fata de talentul fiicei sale careia ii placea sa deseneze nu e mai intelegator: "vrei sa te faci zugrav?" - o intreba el, ironic. Primul nascut, baiat, trebuia, conform principiilor acestui pater familias, sa i urmeze in meserie. Medicul se cuvine sa si scoata fiul doctor. De aceea, in ciuda lipsei sale de atractie, Demetru Demetrescu Buzau va fi obligat sa se inscrie la medicina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.