Urmarile Revolutiei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Nu-i un confort al uitarii, ci o desacralizare a memoriei. O arma a celor care au intinat prezentul este sa intineze memoria, pentru ca oamenii sa nu mai aiba repere, sa nu aiba de ce se agata. Nevoia de memorie este o chestiune de toaleta spirituala, un lucru care face parte din fiziologia unui popor. Avem nevoie de aceasta memorie, care a fost confiscata. Istoria a fost falsificata si acum traim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urmarile Revolutiei

Nu-i un confort al uitarii, ci o desacralizare a memoriei. O arma a celor care au intinat prezentul este sa intineze memoria, pentru ca oamenii sa nu mai aiba repere, sa nu aiba de ce se agata. Nevoia de memorie este o chestiune de toaleta spirituala, un lucru care face parte din fiziologia unui popor. Avem nevoie de aceasta memorie, care a fost confiscata. Istoria a fost falsificata si acum traim o memorie distorsionata - un lucru mai pacatos decat inainte, o minciuna-adevar.

Am citit de curand un interviu cu o tanara care face parte din Guvern. Pentru ea istoria incepea la ora 13.30, astazi. N-o interesa trecutul. Mi-aduc aminte de vorbele filozofului american Santayana, care spunea ca cine n-are memoria istoriei, risca s-o repete. Arma cel mai des folosita este bascalia. Trebuie facuta o distinctie in aceasta privinta. Umorul este de tip crestin. Cele mai frumoase cuvinte despre umor le-am gasit nu la Bergson, ci la parintele Staniloae: umorul reprezinta puterea spiritului care nu deznadaznuieste; umorul demitizeaza, dar nu desacralizeaza.

Te demitizeaza de podoabele false, de slava desarta si te asaza in rost. Umorul ne-a facut sa traversam istoria noastra nefericita. Umorul este zambetul iesit din tragedie. Bascalia este ranjetul ateu. Un ranjet al bascaliei este ofensiva mitocaniei pe posturile de televiziune, bine intretinuta, aproape institutionalizata. Trebuie sa vedem cu luciditate lucrurile acestea si sa ne recrestinam. Ca sa facem fata navalirii poporului roman de catre populatia Romaniei - aceasta este noua navalire barbara - avem nevoie de intelectualul crestin, care a disparut de pe "piata" romaneasca.

Avem tot felul de intelectuali, intelectualoizi, filozofi plini de cunostinte dar, vorba lui Noica, fara cunoastere si fara o morala crestina, care sa se responsabilizeze in fata cetatii. Nu vreau sa generalizez, multi intelectuali au riscat, desi au fost timorati de acest cabaret al dosarelor, dar majoritatea intelectualilor nostri isi pastreaza bine siesta unui confort de gandire: pot sa argumenteze orice fel de stare, de decadere a poporului, dar n-au nimic de-a face cu personalitatea. Personalitatea se sacrifica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.