Urmarile Primului Razboi Mondial

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Sfarsitul razboiului a fost unul brusc ce nu a adus o atmosfera pacifista imediata. "In cadrul acestuia, fusesera angajate in toate taberele prea multa energie si emotii, pierderile si suferinta erau prea mari; din acest motiv, imediat dupa sfarsitul razboiului au izbucnit revolutii si conflicte (pana in 1923)". Obiectul conferintelor de pace era reinstaurarea ordinei mondiale. Negocierile s-au[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urmarile Primului Razboi Mondial

Sfarsitul razboiului a fost unul brusc ce nu a adus o atmosfera pacifista imediata. "In cadrul acestuia, fusesera angajate in toate taberele prea multa energie si emotii, pierderile si suferinta erau prea mari; din acest motiv, imediat dupa sfarsitul razboiului au izbucnit revolutii si conflicte (pana in 1923)". Obiectul conferintelor de pace era reinstaurarea ordinei mondiale. Negocierile s-au purtat intre statele invingatoare, statele invinse fiind excluse de la tratative. Nici Rusia nu a fost prezenta, deoarece regimul bolsevic instaurat n-a fost recunoscut.

Interesele statelor mici, desi se pozitionau, cel putin teoretic, in tabara invingatorilor, au fost neglijate, participand doar la negocierea prevederilor ce le priveau in mod direct.
In anii 1919-1920 s-au incheiat tratate de pace cu toate statele invinse: cu Germania la Versailles, cu Austria la Saint-Germain, cu Ungaria la Trianon, cu Bulgaria la Neuilly, cu Turcia la Sevres. S-a hotarat constituirea Societatii Natiunilor cu scopul de a se asigura ca razboiul nu va izbucni din nou, se dorea promovarea pacii si colaborarea intre state.

Initiativa infiintarii acestei organizatii a apartinut presedintelui american Woodrow Wilson, care a concretizat-o in "cele 14 puncte" , din ianuarie 1918; ele reflectau perspectiva americana cu privire la organizarea pacii. Pactul Natiunilor Unite a constituit prima parte a Tratatului de la Versailles, din 28 iunie 1919. Ulterior, Societatea Natiunilor s-a extins la 63 de state membre, ironic fiind faptul ca S.U.A. nu a facut niciodata parte din aceasta organizatie, Congresul S.U.A. neacceptand politica lui Wilson.

Cele "paisprezece puncte" vizau si faptul ca Germania pierdea 1/7 din teritoriu si 1/8 din populatie, prin retrocedarea provinciilor Alsacia si Lorena Frantei, ca s-au reajustat frontierele Austro-Ungariei, statele succesoare fiind: Austria, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania si Regatul Sarbo-Croato-Sloven, ca se asigura libertatea navigatiei maritime, ca se cerea ca pacea sa fie facuta la vedere, fara diplomatie secreta, ca se reduceau armamentele, ca se asigurau garantii corespunzatoare penrtu asigurarea securitatii tuturor popoarelor, ca se evacua Belgia, ca se refacea statul polonez independent si ca i se dadea dreptul Rusiei pentru a-si fixa propria dezvoltare politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.