Urgente oncologice

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

O cauza nemaligna la pacientii cu cancer este reprezentata trombozele asociate cu cateterele intra-cave sau peacemaker. Severitatea sindromului depinde de rapiditatea cu care se instaleaza obstructia venoasa si de localizarea acesteia.Cu cat obstructia se instaleaza mai rapid, cu atat venele colaterale nu au timp sa se destinda si sa se acomodeze unui aflux venos mare. Daca obstructia este deasupr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urgente oncologice

O cauza nemaligna la pacientii cu cancer este reprezentata trombozele asociate cu cateterele intra-cave sau peacemaker. Severitatea sindromului depinde de rapiditatea cu care se instaleaza obstructia venoasa si de localizarea acesteia.Cu cat obstructia se instaleaza mai rapid, cu atat venele colaterale nu au timp sa se destinda si sa se acomodeze unui aflux venos mare. Daca obstructia este deasupra jonctiunii cu vena azygos, sindromul este mai putin zgomotos deoarece sistemul venos azygos se poate destinde rapid si preia afluxul sanguin astfel incat presiunea la nivelul capului, bratelor si toracelui superior este mai mica.

Daca obstructia venoasa este sub jonctiunea cu vena azygos, simptomatologia este mai zgomotoasa deoarece sangele trebuie returnat cordului prin venele abdominale superioare si vena cava inferioara, ceea ce presupune presiune venoasa crescuta.Anamneza, examenul clinic si examenele de laborator sugereaza diagnosticul si stabilesc severitatea obstructiei. Radiografia toracica fata si profil evidentiaza largirea mediastinului anterosuperior, frecvent cu devierea sau compresiunea traheei. Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara sunt utile in evaluarea cailor respiratorii, a extensiei trombozelor si a circulatiei colaterale.

Daca pacientul nu poate tolera decubitul dorsal va fi pozitionat in decubit ventral sau lateral. La acesti pacienti trebuie evitate metodele invazive de stabilire a diagnosticului datorita riscului de colaps circulator sau depresie respiratorie in conditii de anestezie generala sau sedare profunda. Medulograma, pleurocenteza, pericardiocenteza sau biopsia ganglionilor limfatici (cu anestezie locala - in cazul copiilor de varste mai mari, cooperanti), vor precede biopsia mediastinala sau a ganglionilor limfatici mediastinali sub anestezie generala, aceasta investigatie urmand a fi efectuata numai in cazul in care diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit prin investigatiile mentionate mai sus.

In cazul tumorilor maligne cu celule germinale dozarea markerilor tumorali (α1-fetoproteina si hormonul gonadotrop corionic -βHGC) in ser poate fi utila in stabilirea diagnosticului .Daca bolnavul nu tolereaza anestezia generala si diagnosticul de certitudine nu a fost stabilit prin metode putin invazive, se va institui terapie empirica. Radioterapia reprezinta o modalitate terapeutica importanta. Doze mici de iradiere la nivelul traheei si VCS pot ameliora simptomatologia prin micsorarea ganglionilor supraclaviculari, dar ingreuneaza interpretarea examenului anatomopatologic efectuat ulterior dintr-o biopsie tumorala sau ganglionara.

Radioterapia poate avea ca efecte secundare edemul traheal si disfunctia respiratorie. Cand se suspicioneaza un limfom non-Hodgkin sau boala Hodgkin, este de preferat tratamentul citostatic si corticoid ; se va asocia ciclofosfamida cu vincristina si antraciclina. Ca si radioterapia, chimioterapia poate compromite interpretarea unui examen anatomopatologic, dupa 48 de ore de tratament. Starea clinica si biologica a pacientului trebuie supravegheata permanent. In cazul evolutiei favorabile se va efctua biopsia. Agravarea starii pacientului sugereaza ineficacitatea tratamentului ales si obliga la instituirea urgenta a unei noi terapii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.