Urbanizarea si problemele ei

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Impartind nr. populatiei la suprafata uscata (circa 150 milioane km patrati) zezulta ca valoarea medie a densitatii populatiei este circa 40 loc/Km patrati.Dar populatia nu este raspandita uniform. Exista regiuni cu o densitate foarte mare, 250 - 1000 locuitorii pe Km patrat ( Campia Chinei de E, vaile Nilului si Gangelui ) dar si unele cu densitate foarte redusa ( Sahara, Arabia, Siberia, paduril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Urbanizarea si problemele ei

Impartind nr. populatiei la suprafata uscata (circa 150 milioane km patrati) zezulta ca valoarea medie a densitatii populatiei este circa 40 loc/Km patrati.Dar populatia nu este raspandita uniform. Exista regiuni cu o densitate foarte mare, 250 - 1000 locuitorii pe Km patrat ( Campia Chinei de E, vaile Nilului si Gangelui ) dar si unele cu densitate foarte redusa ( Sahara, Arabia, Siberia, padurile ecuatoriale si regiunile muntoase foarte inalte ).

In Romania densitatea este de 96 locuitori per Km patrat, valori ridicate inregistrandu-se in zona Bucurestiului si pe Valea Prahovei.
Cele mai mari aglomerari ale populatiei se gasesc in zonele industriale si urbane.

II. Asezarile urbane
1.Orasele sunt asezari umane cu un mare numar de locuitorii, cu cladiri numeroase si dotari superioare avand functii economice si sociale deosebite.Ex: Orase portuare (Singapore, Rotterdam, Constanta)
industriale (Kiruna, Katowice, Petrosani)
comerciale (Leipzig, Viena, Damasc)
culturale (Oxford, Venetia, Florenta)
turistice (Nice, Innsbruck, Busteni)
politico-administrative (Canberra, Brasilia, Washington D.C.)
metropole (Tokio, Paris, Londra, New York, Roma)

2.Cele mai vechi civilizatii urbane au aparut in Asia cu peste 7000 de ani in urma, in regiunile cu agricultura avansata, bazata pe irigatii. Cel mai vechi oras din lume, care exista inca din mileniul al V - lea I.H., este Ierusalimul (Ierihon).Intre mileniul al V - lea si al II - lea I.H. s-au dezvoltat orase infloritoare in Mesopotamia (Ur, Uruk, Babilon), pe valea Indusului (Mohonjo - Daro), pe valea Gangelui in N. Chinei, in Fenicia (Tyr, Sidon).Incepand din mileniul al III - lea I.H. se dezvolta orase si in N. Africii, pe valea Nilului (Memfis) si la tarmul Mediteranei (Cartagina).

In Europa civilizatia minoica a creat primele orase in insula Creta (Cnossos), in mileniul al II - lea I.H. Ulterior in Grecia Antica apar orase - state denumite polisuri (Micene, Argos, Corint, Atena) si colonii in Asia Mica (Efes, Milet) ca si pe tarmurile Marii Negre (Histria, Tomis, Callatis). In epoca romana orasele au cunoscut progrese evidente, avand strazi pavate, canalizare si alimentare cu apa, bai publice, piete centrale (forum).

Romanii au dus o politica de urbanizare a Daciei infiintand colonii si municipii (Sarmizegetusa - Ulpia Traiana, Apulum, Napoca si Drobeta).
Cele mai mari orase ale Imperiului Roman au fost Roma si Constantinopol. Multe dintre orasele imperiului stau la baza marilor orase ale Europei (Londra, Paris, Viena, Koln, Torino).
In Islamul de Est se cunosc orasele Bagdad, Damasc, Cairo iar in Islamil de Vest, Cordoba in Europa.

In Antichitate orasele erau inconjurate de ziduri puternice pentru aparare iar in centru erau temple si palate.
In Evul Mediu au fost fortificate cu ziduri si santuri de aparare. Ele aveau un teritoriu restrans si constructii indesite. Multe erau targuri cu functii comerciale, mestesugaresti, administrative. Mai tarziu au aparut noi orase la incrucisarea marilor drumuri comerciale.

In epoca Renasterii, cand se dezvolta burghezia, orasele cunosc o perioada de mare inflorire. Se construiesc biserici, palate si cladiri monumentale cu arhitectura deosebita (Florenta, Venetia, Roma, Amsterdam).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.