Universul si Sistemul solar

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Planetele sunt corpuri cosmice nonluminoase, mai mari decat un asteroid sau o cometa. Ele sunt luminate de cele mai multe ori de steaua in jurul careia orbiteaza. Cele noua planete in ordinea distantelor fata de Soare sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. In imagine se observa cometa Shoemaker-Levy 9 prabusindu-se pe Jupiter. Daca oricare din acele fragmente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Universul si Sistemul solar

Planetele sunt corpuri cosmice nonluminoase, mai mari decat un asteroid sau o cometa. Ele sunt luminate de cele mai multe ori de steaua in jurul careia orbiteaza. Cele noua planete in ordinea distantelor fata de Soare sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. In imagine se observa cometa Shoemaker-Levy 9 prabusindu-se pe Jupiter. Daca oricare din acele fragmente s-ar fi prabusit pe Pamant, ar fi dus la disparitia vietii.
Stiinta care se ocupa de toate planetele si satelitii lor, comete si meteoriti, materia interstelara, sisteme solare cunoscute, galaxii si portiuni de galaxii se numeste astronomie.

Origini antice. Egiptenii sunt, probabil primii care au descoperit pozitia relativa a stelelor. Astronomia babiloniana. Babilonienii au realizat in 400 i.Ch. ca miscarea aparenta a Soarelui si a Lunii in jurul zodiilor nu au o viteza constanta. Ei cunosteau pozitia Lunii si a Soarelui pentru fiecare zi a lunii si puteau prezice Luna noua. De asemenea, ei au calculat pozitiile planetelor.Astronomia greaca. Aristarh din Samos credea ca Pamantul se roteste in jurul axei sale o data la 24 de ore, impreuna cu alte planete in jurul Soarelui.

Explicatia sa a fost respinsa de cei mai multi filozofi greci, care priveau Pamantul ca o planeta fara miscare in jurul careia se roteau celelate planete. Teoria lui Aristarh din Samos, cunoscand sistemul geocentric ramane neschimbata de peste 2000 de ani. In secolul al doilea d.Ch. astronomii greci Hiparh si Ptolomeu au folosit o serie de cercuri concentrice, cu Pamantul aproape de centru pentru a reprezenta miscarea generala a Soarelui, Lunii si a planetelor in jurul zodiilor. Pentru a explica variatiile de viteza ale Soarelui si Lunii si regresia planetelor, ei au presupus ca fiecare din aceste obiecte se roteste in jurul unui al doilea cerc numit epiciclu centrat pe circumferinta celui dintai.

Teoria lui Copernic. In seculul 16 contributia astronomului polonez Nicolaus Copernic a schimbat dramatic astronomia. El a aratat ca miscarea planetara poate fi explicata prin ocuparea unei pozitii centrale a Soarelui si nu a Pamantului. In 1609 Galileo Galilei a construit un mic telescop de refractie si a descoperit ca Venus, la fel ca Luna are faze, ceea ce indica ca se roteste in jurul Soa-relui. De asemenea el a descoperit pa-tru sateliti naturali ai lui Jupiter si inelele lui Saturn. El s-a nascut in 1564 si a fost unul dintre cei mai mari fizicieni si astro-nomi din epoca Renasterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.