Universul si Sistemul solar

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.25

nivel: Liceu

Mezozoic- in aceasta era incepe orogeneza alpina in care incep sa se contureze lantul muntilor Pirinei, Alpi, Carpati, Himalaya, Stancosi si Anzi.(pe teritoriul Americii).

-Neozoic- era Neozoica in care se desavarseste orogeneza alpina.Catre sfarsitul acesteia in perioada cuaternara au loc numeroase cicluri glaciare, dureaza circa 1.5 mil de ani si este perioada in care isi face apa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Universul si Sistemul solar

Mezozoic- in aceasta era incepe orogeneza alpina in care incep sa se contureze lantul muntilor Pirinei, Alpi, Carpati, Himalaya, Stancosi si Anzi.(pe teritoriul Americii).

-Neozoic- era Neozoica in care se desavarseste orogeneza alpina.Catre sfarsitul acesteia in perioada cuaternara au loc numeroase cicluri glaciare, dureaza circa 1.5 mil de ani si este perioada in care isi face aparitia omul.Primele scuturi continentale erau risipite de-a lungul unui singur ocean.

Datorita orogenezelor Precambrian si a celor Caledonice si Hercinice, are loc ciocnirea scuturilor si formarea unui super continent numit Pangea si a unui singur ocean numit Panthalasa.In urmatoarea etapa cu circa 135 mil de ani in urma se formeaza un ocean numit Marea Tethys si 2 continente Eurasia si Gondwana.Eurasia in partea de N, compusa din America de N, Europa si Asia, iar partea de sus Gondwana format din America de S, Africa, Australia si India.

In urma cu 65 de miliarde de ani se formeaza un rift care desparte America de N de Eurasia . In S apare riftul in care se formeaza Oceanul Atlantic de S, India se desparte de continentul sudic si se ciocneste cu Asia dand nastere lantului muntos Himalyan.

Insula Madagascar se desprinde de Africa.Australia devine catre SE, iar Antarctica ajunge in S. In urmatoarea perioada continentele Terrei vor evolua astfel:

Africa se va deplasa catre N ceea ce va face ca Marea Mediterana sa dispara. In partea de E a Africii se va crea un rift din care va lua nastere un nou ocean. California se va desprinde de continent, iar istmul Panama va dispare desfiintand legatura dintre cele 2 Americi.
Caracteristicile Pamantului

Forma Pamantului este elipsoid de rotatie, bombat la Ecuador si turtit la cei 2 poli.Axa Ecuatoriala este mai mare cu 21 de km decat axa polilor astfel circumferinta Ecuatoriala este de 40.075 km, iar axa polilor este de 40.008 km. Tinand cont de toate formele de relief, forma exacta a Pamantului este de geoid. Acceleratia gravitationala scade de la poli(9.82m/s) catre Ecuator (9.78m/s).Magnetismul terestru: Pamantul are 2 poli magnetici,

campul magnetic se desfasoara mult in exteriorul Pamantului pe care il protejeaza de diversele radiatii solare.Densitatea Pamantului este 5.52gr/cm, in interiorul nucleului ajunge la 17gr/cm, in manta la 5-6gr/cm, iar in scoarta de 2-3gr/cm . Patura sedimentara avand 2gr/cm, iar patura bazaltica avand 3 gr/cm. Miscarile Pamantului sunt de rotatie si revolutie.

Miscarile Pamantului
Miscarile Pamantului sunt miscarea de rotatie si miscarea de revolutie.
Miscarea de rotatie se realizeaza in aproximativ 24 de ore sensul miscarii este de la V catre E de aceea si impresia gresita a miscarii soarelui de la rasarit spre apus. Aceasta miscare se realizeaza in jurul axei ce uneste Polul N si Polul S.Consecintele miscarii de rotatie sunt urmatoarele:

1.alternanta zi-noapte
2.temperatura diferita in diverse puncte de pe glob
3.existenta mai multor ore pe suprafata terestra.
4.abaterea spre dreapta a corpurilor aflate in miscare in emisfera nordica si spre stanga a celor aflate in miscarea in emisfera S.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.