Universul liric al lui George Bacovia

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

Bacovia este prin excelenta poetul toamnelor reci si umede, al iernilor aspre, cu amurguri sumbre, de metal, cu ninsori care ameninta sa transforme lumea intr-un cimitir; poetul verilor excesiv de calduroase, toride, de ale caror calduri nu numai cadavrele se descompun, dar si cei vii par sa fie atinsi de moarte; poetul primaverilor timide, de un verde crud, care ar semnifica reinvierea naturii, d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Universul liric al lui George Bacovia

Bacovia este prin excelenta poetul toamnelor reci si umede, al iernilor aspre, cu amurguri sumbre, de metal, cu ninsori care ameninta sa transforme lumea intr-un cimitir; poetul verilor excesiv de calduroase, toride, de ale caror calduri nu numai cadavrele se descompun, dar si cei vii par sa fie atinsi de moarte; poetul primaverilor timide, de un verde crud, care ar semnifica reinvierea naturii, dar si a sperantelor.

Poezia lui Bacovia e plina de parcuri solitare, cu copaci desfrunziti, de gradini devastate, mancate de "cancer ftizic", de ploi, de ninsori, de vanturi nimicitoare, de corbi, de figuri palide, spectrale.Bacovia este poetul nevrozelor, al ftizicilor, al celor care isi hranesc disperarea in parcurile solitare, dand astfel relief deznadejdii, sentimentului de a trai intr-o lume absurda, de a fi inchis intr-un cerc blestemat. In versurile bacoviene, remarcabile printr-o originalitate incontestabila, intalnim o atmosfera dezolanta, cu toamne reci, ploi putrede, cu arbori cangrenati, limitat in peisajul de mahala de oras provincial, plasat intre cimitir si abator.

Pretutindeni in opezia bacoviana pluteste tristetea, spaima de neant, care devine obsedanta. Volumele de poezii: "Plumb", "Stante burgheze", "Cu voi", "Comedii in fond", "Scantei galbene", poarta pecetea influentei lui Edgar Poe, dar mai ales a unor simbolisti francezi ca Verlaine si Baudelaire prin: gustul pentru satanic, prin atmosfera de nevroza, ideea mortii, cromatica, si nu in ultimul rand prin predilectia pentru muzica.

Coborarea in infern a lui Bacovia este adanca, dar nu totala, nostalgia paradisului o strabate si uneori o insenineaza. Universul lui de plumb e predominant, dar nu complet, il copleseste cerul, dar nu-l anuleaza.
Cadrul bacovian este orasul de provincie, cu parcuri solitare, cu fanfare militare, cu cafenele sarace, cuprinse intr-o realitate demoralizata, amenintand sa se prabuseasca. Figurile proiectate pe acest fundal sunt cele ale copilelor si fecioarelor tuberculoase, o fata palida, poetul insusi ratacind fara sens, facand gesturi absurde, alaturi de acestea, toamna, somnul, golul, frigul, tristetea, umezeala, raceala, nevroza, descompunerea devin proiectii ale unei nopti poetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.