Universul

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.95

nivel: Liceu

De exemplu, Sirius este o stea albastra.
Numarul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o mica parte din multimea stelelor care alcatuiesc Universul. Stelele vazute de noi sunt si cele mai apropiate de planeta Pamant.
Constelatiile : Gruparile mici de stele alcatuiesc constelatii. Oamenii le-au denumit dupa conturul lor, asemanator unor obiecte : Carul Ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Universul

De exemplu, Sirius este o stea albastra.
Numarul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o mica parte din multimea stelelor care alcatuiesc Universul. Stelele vazute de noi sunt si cele mai apropiate de planeta Pamant.
Constelatiile : Gruparile mici de stele alcatuiesc constelatii. Oamenii le-au denumit dupa conturul lor, asemanator unor obiecte : Carul Mare, Carul Mic, Balanta etc. Pe cer pot fi vazute 88 de constelatii.

Din cauza miscarii de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui, unele constelatii se vad numai in anumite luni ale anului : Orion in decembrie, Lyra in iulie. Galaxia : O aglomerare de miliarde de stele formeaza o galaxie. Partea centrala a galaxiei se numeste nucleu. In nucleu este concentrata cea mai mare parte a stelelor din galaxie. Pamantul, impreuna cu Soarele si celelalte planete, face parte din galaxia Calea Lactee. Aceasta contine aproximativ 200 miliarde de stele. Toate galaxiile, impreuna cu spatiul cuprins intre ele, alcatuiesc Universul.

Acesta este imposibil de masurat, si se spune ca este infinita. Varsta sa este cuprinsa intre 15 si 17 miliarde de ani. Universul a luat nastere in urma exploziei ,,oului cosmic". Explozia a fost numita de catre astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang" adica marea explozie. Ulterior, materia rezultata din explozie s-a concentrat in stele, planete, sateliti, comete, meteoriti si praf interstelar.
Sistemul solar

Sistemul solar este format din corpuri ceresti a caror dimensiune variaza de la marimea unui graunte de nisip pana la sfere de diametre de mai multe mii de km. Sistemul Solar cuprinde : Soarele, noua planete, 54 de sateliti naturali, sute de asteroizi, milioane de meteoriti si foarte multe comete.Dintre toate aceste corpuri ceresti, Soarele este cel mai mare. 99% din materia Sistemului Solar este concentrata in Soare. Celelalte corpuri ceresti sunt mult mai mici si se rotesc in jurul lui la distante apreciabile.

Drumul pe care il parcurge un corp in jurul soarelui se numeste orbita. Orbitele au forme circulare. Soarele este o stea de marime mijlocie, aflata la 30.000 de ani lumina de centrul galaxiei Calea Lactee.S-a nascut acum 5 miliarde de ani, din materie cosmica. La inceput era mult mai luminos si mai fierbinte. Pe masura ce imbatraneste, cantitatea de caldura emanate si intensitatea luminii sale scade, deoarece materia din care este alcatuit se consuma prin ardere. Intre Pamant si Soare este o distanta de 150 milioane km.
Planetele sunt corpuri ceresti de forma sferica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.