Universul

2x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.27

nivel: Gimnaziu

O gaura neagra este un obiect prabusit, cum ar fi o stea, care a devenit invizibila. Este o forta gravitationala asa mare incat nimic nu poate scapa de pe suprafata ei. Gaurile negre sunt invizibile deoarece ele 'inghit' pana si lumina.

...

Mediul Interplanetar

Spatiul dintre planete este departe de a fi gol. El contine radiatii electromagnetice, plasma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Universul

O gaura neagra este un obiect prabusit, cum ar fi o stea, care a devenit invizibila. Este o forta gravitationala asa mare incat nimic nu poate scapa de pe suprafata ei. Gaurile negre sunt invizibile deoarece ele 'inghit' pana si lumina.

...

Mediul Interplanetar

Spatiul dintre planete este departe de a fi gol. El contine radiatii electromagnetice, plasma (electoni, protoni si alti ioni) cunoscuta si sub numele de vant solar, particule microscopice de praf, raze cosmice si campuri magnetice (in principal cel al Soarelui).

In timp ce radiatiile solare sunt obisnuite, celelalte componente ale mediului interplanetar nu au fost descoperite pana de curand.
Temperatura mediului interplanetar este de aproximativ 100000oC. Are o densitate de aproximativ 5 particule/cm3 in apropierea Pamantului si scade odata cu cresterea distantei fata de Soare. Oricum, desitatea acestuia poate atinge si 100 particule/cm3.

Cu toate ca este aproape inobservabil, acesta afecteaza in mica masura si traiectoria navetelor spatiale, lucru deloc de neglijat.

Exceptand vacinatatea catorva planete, cea mai mare parte a acestui spatiu interplanetar este dominat de campul magnetic al Soarelui. Unele planete (ex. Pamantul, Jupiter, etc.) au propriul lor camp magnetic ce creaza "mici" magnetosfere ce domina influenta solara asupra lor. Magnetosfera lui Jupiter este este foarte mare, extinzandu-se la peste un milion de km in toate directiile, pana la orbita lui Saturn in directie opusa Soarelui. Magnetosfera Pamantului este mult mai mica, intinzandu-se pe doar cateva mii de km, dar avand un rol capital, protejandu-ne de efectul vantului solar si a radiatiilor acestuia.
In cazul celorlalte corpuri ceresti fara camp magnetic (sau foarte slab), vantul solar cade direct pe suprafata acestora.

Particulele cu cea mai mare energie din acest mediu interplanetar sunt supranumite raze cosmice. Unele dintre acestea sunt de origine solara, dar cele mai incarcate energetic dintre acestea isi gasesc originea in cadru unor procese in afara sistemului nostru solar, in adancul spatiului.

Interactiunea dintre vantului solar si campul magnetic terestru duce la producerea de aurore. Acelasi fenomen are loc si in cazul altor planete cu un camp magnetic semnificativ (ex. Jupiter).

Fenomenul OZN

Undeva deasupra localitatii Corona, Iulie 1947...
In vara anului 1947, o nava capabila de calatorii interplanetare de origini necunoscute s-a prabusit in desertul din New Mexico in timpul unei puternice furtuni langa micul orasel Corona.

Un cioban local a gasit resturi ale acesteia in timp ce iesise cu oile in ziua urmatoare incidentului. La indemnul prietenilor si vecinilor care l-au sfatuit sa caute un avantaj material din acest lucru, a strabatut peste 120 de kilometri pana in orasul Roswell pentru a arata aceste resturi atat civililor cat si armatei si mass-mediei locale. Ziarul Roswell Daily Record a publicat peste cateva zile un articol pe prima pagina in care mentona ca o "farfurie zburatoare" a fost capturata de catre armata in apropiere de Roswell, nu Corona, si din aceasta cauza acest incident a ramas in istorie ca "Incidentul Roswell" in loc de "Incidentul Corona"...

In cele ce urmeaza, vom incerca sa aducem la cunostinta celor interesati si care vor sa afle adevarul din spatele evenimentelor petrecute cu mai bine de 50 de ani in urma. O musamalizare a acestui eveniment de catre armata S.U.A. a avut loc imediat, lucru care inca nici pana in ziua de azi nu a fost facut public in mod oficial.

Fie din greseala sau cu intentie, armata a declarat ca a recuperat o "farfurie zburatoare" si ca va fi transportata spre cercetare intr-o alta locatie, cu un grad superior de securitate. La cateva ore de la aceasta, armata a scimbat declaratia spunand ca atat autritatile locale cat si respectivul fermier s-au inselat, ceea ce gasise acesta fiind nimic altceva decat resturile unui balon metorologic.

Pentru a intari aceasta noua versiune asupra incidentului, armata a recurs la intimidari si mituiri ale martorilor, la noi indatoriri si noi misiuni "de securitate nationala" in cazul martorilor din cadrul armatei, pana la amenintari cu moartea in cazul civililor, incluzand si a membrilor familiilor acestora. In cea mai mare parte aceasta strategie a avut efect, insa nu in intregime.

De atunci, armata a admis ca a mintit in legatura cu balonul meteorologic. In noua versiune, armata declara ca resturile gasite provin in urma prabusirii unui balon din cadrul programului strict secret (pe atunci) - Proiectul Mogul - care incerca sa detecteze testele nucleare ale Uniunii Sovietice cu ajutorul acestui balon de inalta altitudine, dotat cu aparatura sofisticata. Mai mult, pentru a combate speculatiile pe baza corpurilor gasite, armata a declarat in cadrul unei conferinte de presa in iunie 1997 ca aceste "povesti" isi au originea in faptul ca armata a testat parasute de inalta altitudine folosind manechine, teste efectuate in acea perioada.

Cele mai populare carti ce au dezvoltat acest subiect au fost scrise de persoane ce au cercetat individual acest incident si nu de martori oculari. In pamfletul sau "Ce se va intampla cand nu vom mai fi", referindu-se la martorii oculari, Robert Shirkey spune: "Cineva incearca sa induca in eroare publicul... In viitorul nu foarte indepartat, noi cei cu parul alb si capul chel (referindu-se binenteles la martorii oculari) nu vom mai fi aici... Imediat guvernul si armata vor putea sa spune ce vor dori in legatura cu acest caz fara frica de a mai fi contrazisi. Nimeni nu va trai sa le mai numere minciunile si sa le spuna "AM FOST ACOLO!"...

Din acelasi motiv si-a intitulat cartea din 1999 "AM FOST ACOLO". Impreuna cu Frank Kaufmann (care lucra in armata in acel timp, fiind apoi insarcinat sa lucreze in civil ca observator/spion, pentru urmatorii 30 de ani), au realizat un documentar intitulat de asemenea AM FOST ACOLO. Acesti doi oameni au participat la recuperarea navei si la musamalizarea cazului. Ei au vazut si corpurile extraterestrilor si au putut face o descriere a acestora. Deasemenea, il cunosteau si pe legistul Glen Dennis de mult timp, inainte si dupa incident.

Shirkey a mai spus ca a fost chemat la baza militara de acolo cu cateva zile inainte, impreuna cu alti specialisti pentru a analiza semnale ciudate receptionate de radarele de acolo. Au stiut inca de atunci ca una dintre aceste nave s-a prabusit si au stiut si locul unde s-a intamplat aceasta.

Mai spune si ca a doua zi au fost la fata locului si au colectat ramasitele navei si corpurile gasite acolo, inscenand un alt loc al prabusirii pentru a putea lucra in liniste in adevaratul loc. Au fost folosite pentru aceasta parti dintr-un avion pe care apoi le-au ridicat in fata martorilor si pe care le-au transportat la baza de acolo ziua in amiaza mare, toata lumea stiind astfel ca s-a prabusit un avion.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.