Uniunea Europei Occidentale - UEO

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.47

nivel: Facultate

UEO īsi desfasoara activitatea īn conformitate cu declaratiile politice adoptate la Maastricht (10 decembrie 1991) si la Petersberg (19 iunie 1992); documentele stabilesc rolul Organizatiei si conditiile de admitere a noi membri, precum si competentele militare ale UEO si
situatiile īn care poate face apel la fortele armate conventionale ale statelor membre.

Astfel, „u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Uniunea Europei Occidentale - UEO

UEO īsi desfasoara activitatea īn conformitate cu declaratiile politice adoptate la Maastricht (10 decembrie 1991) si la Petersberg (19 iunie 1992); documentele stabilesc rolul Organizatiei si conditiile de admitere a noi membri, precum si competentele militare ale UEO si
situatiile īn care poate face apel la fortele armate conventionale ale statelor membre.

Astfel, „unitatile militare ale statelor membre ale UEO, actionānd sub autoritatea UEO, pot fi folosite pentru misiuni umanitare si de salvare, operatiuni de mentinere a pacii si misiuni cu forte de lupta
pentru gestiunea crizelor, inclusiv pentru impunerea pacii”. Aceste tipuri de misiuni au fost denumite „Misiuni Petersberg”.

UEO nu dispune de forte militare proprii; īn cazul īn care se cere interventia Organizatiei, aceasta foloseste infrastructura NATO, cu acordul Consiliului Atlanticului de Nord. Īntre cele doua organizatii au fost convenite aranjamente speciale prin care Alianta Nord-Atlantica pune la dispozitia UEO instrumentele sale militare (atunci cānd NATO nu intervine īn mod direct).

Articolul J.7 (Tratatul de la Amsterdam) stipuleaza ca: „Uniunea Europei Occidentale face parte integranta din dezvoltarea UE, dāndu-i acesteia acces la capacitatea sa operationala… UEO asista UE īn definirea aspectelor de politica externa si de securitate comuna ce au legatura cu domeniul aparari. Uniunea Europeana īncurajeaza stabilirea de relatii institutionale tot mai strānse cu UEO īn vederea integrarii eventuale a acesteia īn UE, daca Consiliul European va decide īn acest sens… UE va face recurs la UEO pentru elaborarea si aplicarea deciziilor si actiunilor UE care au implicatii īn domeniul apararii”.

Īncepānd din 1999, Uniunea Europeana si-a definit o Politica de Securitate si Aparare Comuna. Implementarea acesteia a schimbat perspectivele UEO, majoritatea atributiilor sale fiind preluate, dupa cum s-a decis īn cadrul Consiliului European de la Nisa (decembrie 2000), de Uniunea Europeana.

Rolul UEO este astfel considerabil limitat, activitatea sa principala constānd īn respectarea obligatiilor prevazute īn articolele 5 si 9 ale Tratatului de la Bruxelles (asistenta mutuala īn caz de agresiune si obligatia prezentarii unui raport anual Adunarii Parlamentare) si
urmarirea activitatilor Grupului pentru Armamente al Europei Occidentale (GAEO, care are rolul de a asigura o concertare a industriilor de armament din tarile membre ale UEO).

Adunarea Parlamentara a UEO ramāne un forum de reflectie īn materie de securitate la nivel european. Trebuie īnsa mentionat faptul ca validitatea si mostenirea politico-militara a UEO sunt recunoscute de cei care contribuie la elaborarea Politicii Europene de Securitate si Aparare Comune, iar Tratatul de la Bruxelles modificat va pastra un potential politic atāta vreme cāt va ramāne īn vigoare.

2. Rolul operational al UEO
Actiunile concertate ale UEO īn Golf: 1988-1990
Īn 1987 si 1988, conflictul dintre Iran si Irak ameninta libertatea de navigatie prin minarea Golfului Persic. Actionānd īn baza art. VIII (3) din Tratatul de la Bruxelles modificat4, fortele sub emblema UEO au contribuit la garantarea liberei circulatii īn apele internationale (au deminat un culoar maritim de 300 de mile). Operatiunea „Cleensweep” a constituit prima operatiune concertata īntreprinsa īn cadrul UEO. Īn timpul Razboiului din Golf, statele membre ale UEO au decis coordonarea actiunilor lor īn vederea facilitarii aplicarii Rezolutiei 661 a Organizatiei Natiunilor Unite, precum si facilitarea cooperarii cu alte state actionānd īn regiune (mai ales cu SUA).

Dupa īncheierea ostilitatilor, UEO si-a continuat actiunea de coordonare a operatiunilor de deminare īn apele Golfului si a contribuit la actiunile umanitare destinate populatiei kurde din nordul Irakului.

Operatiunile UEO īn spatiul ex-iugoslav: 1992-1996
Īn 1992, alaturi de trupele NATO, UEO participa cu forte navale pentru supravegherea, pe Marea Adriatica, a embargoului impus fostei Iugoslavii (operatiunea „Sharp Guard”): īncepānd din 1993, cele doua organizatii au decis crearea unui comandament unic al actiunii „Sharp
Guard”. UEO a participat cu patru nave si sase avioane de patrula maritima si de interceptare de la distanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.