Uniunea Europeana si aderarea Romaniei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.In urmatorii cinci ani, Romania va trebui sa cheltuiasca peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita de cetatenii s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Uniunea Europeana si aderarea Romaniei

Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.In urmatorii cinci ani, Romania va trebui sa cheltuiasca peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita de cetatenii si firmele din Romania.

Costurile aderarii, pe care romanii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societatile comerciale) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean roman, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru un alt standard de viata). Pentru primii trei ani de dupa integrare, adica pana in 2010, Romania trebuie sa contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adauga cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii si investitiile in protectia mediului.

Efortul bugetar pentru cele doua domenii se ridica la aproximativ 10-11 miliarde de euro, pana in 2010. Valoarea totala a acestor cheltuieli se ridica la bugetul pe anul 2004, ceea ce inseamna ca, in cinci ani, romanii vor plati impozite cat pentru sase. Costurile din fonduri private, adica cele care vor fi platite de firmele romanesti, sunt cauzate de modificarea normelor romanesti de desfasurare a activitatilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie sa se regaseasca investitii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea dupa alte reguli.

Aderarea la Uniunea Europeana implica si costuri economice, dar si costuri sociale, aducand, printre altele, masive cresteri de preturi. Suntem obligati sa adoptam regulile europene ale concurentei loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie ca este vorba de gaze naturale, electricitate sau caldura. Respectarea normelor europene exclude, dintr-o data sau treptat, subventiile directe (netransparente) sau indirecte (ascunse) acordate pentru sustinerea tarifelor la energie. Astfel, aceste tarife trebuie sa creasca. Preturile energiei vor trebui sa acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.