Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.45

nivel: Liceu

Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a avut relati oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1974, o intelegere a inclus Romania in Sistem Generalizat de Preferinte al Comunitati iar un acord asupra produselor industriale a fost semnat in 1980.
Ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Republicii Bulgaria si Romaniei s-a desfasurat pe 25 aprilie 2005 la Abata Neumun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Uniunea Europeana

Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a avut relati oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1974, o intelegere a inclus Romania in Sistem Generalizat de Preferinte al Comunitati iar un acord asupra produselor industriale a fost semnat in 1980.
Ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Republicii Bulgaria si Romaniei s-a desfasurat pe 25 aprilie 2005 la Abata Neumunster din Luxemburg.

Relatile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana dateaza din 1990, urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare. Acordul european a intrat in functune in februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un "Acord Interimar". Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995.

In iulie 1997, Comisia si-a publicat "Opinia asupra solicitarii Romaniei de a deveni membra a Uniunii Europene". In anul urmator, a fost intocmit un "Raport privind progresele Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana". In urmatorul raport, publicat in octombrie 1999, Comisia a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romania (cu condita imbunatatrii situatei copiilor institutonalizat si pregatirea unei strategii economice pe termen mediu).

Dupa decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, negocierile de aderare cu Romania au inceput la 15 februarie 2000.
Obiectivul Romaniei a fost de a obtne statutul de membru cu drepturi depline in 2007. La summit-ul de la Salonic (Thessaloniki) din 2004 s-a declarat ca Uniunea Europeana sprijina acest obiectiv.

In Raportul de tara din 2003, intocmit de baroana Emma Nicholson, parlamentara europeana in grupul popularilor crestin-democrat, se mentoneaza ca "Finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu rezolva doua probleme structurale endemice: eradicarea coruptei si punerea in aplicare a reformei". Recomandarile destinate autoritatlor romane privesc: masurile anticorupte, independenta si functonarea sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei.

Amendamentul 19 al aceluiasi raport a dat cele mai multe emoti la Bucuresti, deoarece in acesta se propunea, inital, suspendarea negocierilor cu Romania. "Parlamentul European cere Comisiei o analiza detaliata si o monitorizare permanenta a problemelor mentonate in raport si raportarea acestora catre parlament.

Prin urmare, recomanda Comisiei si Consiliului sa reorienteze strategia de aderare a Romaniei, pentru a indruma aceasta tara catre un stat de drept. Cere Comisiei sa stabileasca de urgenta un plan pentru o monitorizare mai buna si mai eficienta a implementarii acelei part a legislatei europene deja adoptate de Romania, in special in ceea ce priveste justita si afacerile interne", se arata in amendament.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.