Unitatea legala de infractiune

5x puncte

categorie: Drept

nota: 8.11

nivel: Facultate

Referat despre Unitatea legala de infractiune
Unitatea de rezolutie rezulta din modul în care au fost savârsite diferitele actiuni sau inactiuni ce compun infractiunea continuata si este dependenta si de marimea intervalului de timp în care se savârsesc actiunile. Pentru existenta unitatii de rezolutie trebuie sa se constate ca acest interval nu este prea mare, deoarece un interval prea mar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Unitatea legala de infractiune

Referat despre Unitatea legala de infractiune
Unitatea de rezolutie rezulta din modul în care au fost savârsite diferitele actiuni sau inactiuni ce compun infractiunea continuata si este dependenta si de marimea intervalului de timp în care se savârsesc actiunile. Pentru existenta unitatii de rezolutie trebuie sa se constate ca acest interval nu este prea mare, deoarece un interval prea mare poate determina concluzia ca autorul a renuntat la rezolutia initiala si a luat o noua rezolutie infractionala.

Doctrina a relevat, iar jurisprudenta a confirmat ca, printre elementele care reprezinta temeiuri pentru stabilirea unitatii de rezolutie, vor fi avute în vedere unitatea obiectului infractiunii, a locului, a persoanei vatamate, precum si unitatea de timp. De asemenea, trebuie sa se verifice daca nu a intervenit, pe parcursul desfasurarii actiunilor sau inactiunilor, respectiv a actelor de executare, vreo cauza care sa determine pe faptuitor sa renunte la rezolutia initiala si sa adopte o noua rezolutie infractionala.

- Actiunile sau inactiunile savârsite sa prezinte, fiecare în parte, continutul aceleiasi infractiuni. Fiecare dintre actiunile sau inactiunile savârsite, analizate în parte, trebuie sa îndeplineasca toate conditiile cerute de lege pentru existenta continutului aceleiasi infractiuni (furt, delapidare, înselaciune etc.). Actele de executare nu este obligatoriu sa fie identice, fiind suficient ca fiecare sa se realizeze si sa se integreze în continutul aceleiasi infractiuni. Aceasta conditie se considera realizata si atunci când actele de executare nu reprezinta toate infractiuni, în forma consumata, unele putând ramâne în faza de tentativa, precum si atunci când aceste acte sunt savârsite în variantele alternative ale elementului material al laturii obiective ale aceleiasi infractiuni (de exemplu, în cazul infractiunii de delapidare, când unele acte se savârsesc prin modalitatea însusirii, altele prin folosire, iar altele prin traficare).

Daca în continutul juridic al infractiunii unele conditii sunt prevazute în doua ori mai multe variante, exista infractiune unica continuata chiar daca în actiunile sau inactiunile savârsite au fost realizate unele sau altele dintre conditiile alternative. Unele dintre actiunile sau inactiunile savârsite pot prezenta continutul aceleiasi infractiuni, însa în varianta calificata sau agravata a acesteia, esential fiind ca în toate sa fie realizat continutul infractiunii respective. Nu este necesar ca actiunile sau inactiunile care formeaza infractiunea continuata sa fie îndreptate împotriva aceluiasi obiect material, sa fie savârsite în acelasi loc sau sa aiba acelasi subiect pasiv, în acest din urma caz urmând sa se verifice însa daca schimbarea persoanei vatamate a determinat o noua rezolutie infractionala si, deci, o alta unitate infractionala.

c) Efectele juridice:
– de la momentul încetarii ultimei actiuni sau inactiuni, care marcheaza
consumarea infractiunii continuate, începe sa curga termenul de prescriptie a raspunderii penale (art. 122 alin. 2 C. pen.);
– în raport de acelasi moment, se determina incidenta actelor de amnistie si gratiere;
– tot în raport de acelasi moment, aplicarea legii penale în timp va fi cea în vigoare la acea data;
– daca actele de executare s-au savârsit pe teritoriile mai multor tari, va fi incidenta legea penala româna, daca o parte din aceste acte ori rezultatul s-a produs pe teritoriul României (art. 143 C. pen.);
– tot în functie de momentul încetarii ultimei actiuni sau inactiuni, se
stabileste incidenta legii penale în raport cu vârsta faptuitorului. Daca faptuitorul a început executarea când nu avea împlinita vârsta de 14 ani, aceste acte nu se iau în considerare, ci numai acelea savârsite dupa împlinirea acestei vârste si, bineînteles, daca au fost savârsite cu discernamânt.

Infractiuni care nu sunt susceptivbile de a fi savârsite în forma continuata doctrina a relevat, iar jurisprudenta a confirmat ca infractiunea continuata nu este posibila la acele infractiuni al caror obiect material nu poate fi divizat. Astfel, infractiunea de omor nu poate fi savârsita în forma continuata, chiar si atunci când ea ar fi precedata de mai multe tentative de omor. De asemenea, nu este de conceput forma continuata la infractiunile de obicei, care, asa cum se stie, pentru a-si realiza existenta sub raportul laturii obiective, presupun repetarea actiunilor sau inactiunilor, pâna când rezulta obisnuinta. În sfârsit, forma continuata nu este de conceput nici în cazul infractiunilor din culpa, pentru ca, în cazul lor, rezolutia infractionala este exclusa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.