Unitatea centrala a unui calculator

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.89

nivel: Facultate

Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software. Hardware - ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator . Acestea sunt inutile fara existenta software - ului . El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date in calculator in vederea prelucrarii, cat si pentru a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Unitatea centrala a unui calculator

Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software. Hardware - ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator . Acestea sunt inutile fara existenta software - ului . El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date in calculator in vederea prelucrarii, cat si pentru a intra in posesia rezulatatelor, calculatorul se conecteaza la diferite echipamente de intrare ( tastatura, scaner, mouse, etc. ) respectiv, echipamente de iesire ( monitor, imprimanta, etc. ).

Unitatea de memorie (UM) sau memoria interna (principala) este componenta sistemului de calcul destinata pastrarii datelor si instructiunilor programelor in locatii bine definite prin adrese. Este formata, in general, din celule de memorie, fiecare celula fiind un circuit care poate stoca un bit de informatie.
Din punct de vedere al "volalitatii" , memoria este de doua tipuri:

ROM (Read Only Memory) - nu isi pierde continutul la oprirea calculatorului, nu poate fi "scrisa" de catre utilizator (este inscriptionata de catre producator cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redusa (pana la 2MB) si este folosita pentru stocarea informatiilor despre hardware, mici programe ce configureaza diverse programe.

RAM (Random Acces Memory) - este o memorie volatila (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi atat citita cat si modificata si este folosita la stocarea programelor si a datelor, fiind considerata principala memorie de lucru a calculatorului.
Datorita faptului ca memoria RAM a unui calculator este limitata si volatila este necesara
utilizarea unor dispozitive de memorare externa, destinate pastrarii pe termen lung a unor cantitati semnificative de date. Dintre dispozitivele de stocare externa mentionam:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.