Unitate de spirit si cultura

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

El a vietuit in orasul din nord-estul judetului nostru in intervalul dintre deceniile trei-patru, disparand in tragicul an 1940.
Din putinele documente ce ne stau la indemana reiese elementul esential ce definea aceasta miscare si anume promovarea in zona a culturii si spiritualitatii noastre, acolo unde pana la Marea Unire institutiile de cultura romaneasca erau ca si inexistente (scoli, b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Unitate de spirit si cultura

El a vietuit in orasul din nord-estul judetului nostru in intervalul dintre deceniile trei-patru, disparand in tragicul an 1940.
Din putinele documente ce ne stau la indemana reiese elementul esential ce definea aceasta miscare si anume promovarea in zona a culturii si spiritualitatii noastre, acolo unde pana la Marea Unire institutiile de cultura romaneasca erau ca si inexistente (scoli, biblioteci, camine si cercuri culturale s.a.).

ASTRA Targu Secuiesc ramane pentru contemporani o emotionanta pilda de daruire si entuziasm demna de toata consideratia pentru ca in "comuna urbana Targu Secuiesc" sa patrunda slova lui Alexandri si Eminescu, Cosbuc si Goga, acordurile Baladei lui Porumbescu si Rapsodiei lui Enescu, cartea romaneasca in biblioteci si scoli, constiinta romaneasca.
De aceasta veritabila renastere se leaga numele colonelului Victor Basarabescu, al doctorului Valeriu V. Bidu, al preotului Ioan Rafiroiu.

"Nutrim nadejdi ca Dumneavostra in colaborare cu intelectualii cari s-au inregimentat in slujba nobila si atat de necesara pentru promovarea culturii poporului nostru, mai ales in secuime, veti izbandi in intentiile frumoase ale Dumneavoastra", transmitea vicepresedintele Astrei Sibiu, Nicolae Togan, celor din Targu Secuiesc.

Profesorii si invatatorii, preotii, functionarii au constituit structura ASTREI. Ei s-au bucurat de sprijinul material, si deloc de neglijat si cel moral, al administratiei, al armatei. O fila ingalbenita din 1927, ne arata ca ofiterii Regimentului I Vanatori Regele Ferdinand donau Astrei Targu Secuiesc suma de 1700 de lei.

1 Decembrie era si ziua Astrei, "zi in care indeosebi noi, Romanii santem datori sa praznuim cu tot fastul si cu intreg sufletul nostru de cetateni onesti insemnatatea marelui eveniment, unirea pe veci a Ardealului, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Patria-mama, infaptuita in Alba Iulia la 1 Decembrie 1918", se arata in alt mesaj sibian catre Astra Targu Secuiesc.

Intr-o scrisoare catre Stelian Popescu, directorul ziarului "Universul", Valeriu Bidu, presedintele Astrei Targu Secuiesc ii transmitea ca "romanii din Targu Secuiesc, organizati in oastea cultural-nationala a Astrei, raspund cu insufletire la apelul de mobilizare a constiintei nationale".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.