Unificarea politica intre reverie si actiune

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.85

nivel: Facultate

Inceputurile ei se situeaza in anul 1948, cand la Bruxelles se incheie un pact de asistenta. Participa la el statele BeAZneAZluxului, Marea Britanie si Franta. Un an mai tarziu, la proAZpunerea lui Churchill si a lui Pleven, presedintele Consiliului, in fata crizei coreene se decidea crearea unei comunitati a apaAZrarii europene, cu participare germana. Astfel se nastea iżoe prinAZtr-un tratat sem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Unificarea politica intre reverie si actiune

Inceputurile ei se situeaza in anul 1948, cand la Bruxelles se incheie un pact de asistenta. Participa la el statele BeAZneAZluxului, Marea Britanie si Franta. Un an mai tarziu, la proAZpunerea lui Churchill si a lui Pleven, presedintele Consiliului, in fata crizei coreene se decidea crearea unei comunitati a apaAZrarii europene, cu participare germana. Astfel se nastea iżoe prinAZtr-un tratat semnat la Paris iżoe o forta europeana occidentala legata de NATO (planul Pleven) pe care insa Franta refuza sa o ratifice. In 1954 s-au semnat noi acorduri la Paris.

Cu privire la contingentele naAZtionale ale statelor europene occidentale se decidea sa fie puse sub comanda NATO. Raspunsul din Est va veni sub forma agreAZgarii Pactului de la Varsovia (1955).
Cat priveste integrarea economica, aici lucrurile se prezinta ca un proces discontinuu, iżoe dar neintrerupt iżoe, al carui capat e inca departe de a se intrezari. In cadrul doctrinei Truman, George C. Marshall (1880-1959), ministrul de externe al SUA, propune iżoe in 1947 iżoe un program de reconstructie europeana: SUA vor livra materii prime, marfuri si capitaluri, parte sub forma de credite, parte prin donatii.

URSS a refuzat acest iżoeinstrument al imperiaAZlismului dolaruluiiżoe, iar Polonia si Cehoslovacia, prezente initial la Paris la conferinta planului Marshall, s-au retras la randul lor. Urmarea planului e ca in 1948 se constituie la Paris Organizatia Europeana de Cooperare Economica, insarcinata sa repartizeze donatiile si creditele americane (in jur de 14 miliarde de dolari pana in 1952). Ca un raspuns, in Est se creeaza COMECON.

Un eveniment de mare semnificatie in acest context a fost propunerea lui Robert Schuman (1950) de a se constitui o piata comuna a carbunelui, fierului si otelului pe o perioada de cinciAZzeci de ani. Acesta este asa-numitul plan Schuman, care pornea de la necesitatea mentinerii uniunii care asigura conAZtrolul baziAZnului Ruhr, dar privea inspre viitor, asigurand bazele temeinice ale unei viitoare unitati vest-europene mai vaste. In anul urAZmator se crea la Luxemburg Comunitatea Europeana a CarbuAZnelui si Otelului (CECA). Aceasta e condusa de o InalAZta AutoAZritate formata din 9 membri, juridic suverana, numita pe sase ani de catre Consiliul de Ministri (care are si drept de veto).

In 1957 se face un alt pas esential. Se incheie tratatele de la Roma cu privire la utilizarea energiei atomului (EURATOM) si se formeaza o Comunitate Economica Europeana (CCE) in jurul unitatii vamale constituite o data cu anul 1968. OrgaAZnismele ei sunt Consiliul de Ministri iżoe reprezentanti ai statelor care definesc marile linii de actiune. Acesta numeste pe patru ani Comisia Executiva (9 membri, prezidata de Hall-Stein pana in 1967), cu sediul la Bruxelles si dornica de a stabili relatii diplomatice. Incepand cu 1958, un Parlament European, cu sediul la Strasbourg, controleaza comisia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.