Unificarea Germaniei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei si mostenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student nationalist sarb-bosniac.Acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Razboi Mondial, cauzele reale trebuie cautate in deceniile premergatoare, in reteaua complexa de aliante si contrabalansuri care s-au dezvoltat in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Unificarea Germaniei

In ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei si mostenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student nationalist sarb-bosniac.Acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Razboi Mondial, cauzele reale trebuie cautate in deceniile premergatoare, in reteaua complexa de aliante si contrabalansuri care s-au dezvoltat intre diferitele puteri europene, in urma infrangerii Frantei si a proclamarii Imperiului federal german (Al II-lea Reich), sub conducerea "cancelarului de fier", Otto von Bismarck, in 1871.

Cauzele Primului Razboi Mondial constituie o problema complicata din cauza multitudinii factorilor implicati, intre care: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate.O alta cauza a razboiului a fost dezvoltarea industriei de armament, care a dus la formarea de aliante cu substrat militarist. Un exemplu de militarism a fost construirea vasului HMS Dreadnought, o nava de lupta revolutionara, care avea o superioritate majora fata de navele anterioare. Liderii civili ai puterilor europene se aflau in mijlocul mai multor valuri de fervoare nationalista, care a crescut, treptat, in Europa, pe parcursul deceniilor anterioare.

Aceasta evolutie a redus optiunile viabile ale politicienilor in iulie 1914. Eforturile diplomatice intense, menite sa medieze conflictul austro-sarb, devenisera irelevante, deoarece actiunile agresive din partea Germaniei si a Rusiei nu faceau altceva decat sa sporeasca, treptat, gravitatea conflictului.Capacitatea redusa a mijloacelor de comunicare folosite in 1914 a contribuit la agravarea conflictului: toate natiunile utilizau inca telegraful si ambasadorii lor ca principala metoda de comunicare, cauzand astfel intarzieri de ore sau chiar de zile intregi.

Urmarile primului razboi mondial au fost ingrozitoare. Cel mai mult din urma lui a avut de suferit continentul European. Aici viata economicaera distrusa practic in totalitate. Circa 10 mln de oameni au murit inacest razboi, majoritatea europeni (2,7mln germani). Sute de orase eraudistruse , iar populatia urma sa indure foamea si epidemii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.