Ungaria in umbra monarhiei habsburgice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

El respinge si opinia ca secolul al XVIII-lea in comparatie cu secolul al XVII-lea eroic a fost o epoca a declinului desnationalizarii.In introducerea la cuprinzatoare sa analiza a intervalului de la 1711 pana la 1867 Kosary subliniaza faptul ca secolul al XVII -lea a adus mai curind revigorarea treptata a unei tari pustiite si deci a fost mai degaraba o perioada a regenerarii si a regruparii inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ungaria in umbra monarhiei habsburgice

El respinge si opinia ca secolul al XVIII-lea in comparatie cu secolul al XVII-lea eroic a fost o epoca a declinului desnationalizarii.In introducerea la cuprinzatoare sa analiza a intervalului de la 1711 pana la 1867 Kosary subliniaza faptul ca secolul al XVII -lea a adus mai curind revigorarea treptata a unei tari pustiite si deci a fost mai degaraba o perioada a regenerarii si a regruparii interne a fortelor.

Tot Kosary spune ca nobilimea a incercat sa-si apere drepturile speciale si ca autodeterminarea nationala a fost unul dintre aceste drepturi. Pe scurt a fost vorba spune el de o ,,evadare relativ reusita dintr-o situatie reala". In ce a constatat deci pmpromisul care mai mult de doua generatii daca nu a aplanat durabil, a redus totusi in mod sensibil tensiunile dintre statul feudal si monarhia absoluta? Carol a promis la incoronarea sa sa respecte legile Ungariei si sa guverneze aceasta tara in intelegere cu Parlamentul.

Facand abstractie de dreptul de impotrivire anulat deja in 1687, regele recunostea toate drepturile speciale politice, sociale si economice, ale nobilimii inclusis dreptul de a nu fi arestat fara titlu juridic valabil, de a fi supus numai regelui si de a beneficia de deplina scutire de inpozit. Insa deoarece scutirea de impozit incepand din Evul Mediu se baza pe obligatia nobililor de a face serviciul militar, starile cramponau de principiul devenit intre timp absolut desuet al mobilizarii, al asa - numitei insurectii.

In secolul al XVI -lea , armata nobililor deja nu mai era capabila sa apere tara impotriva turcilor. Serviciilor pe care nobilimea le prestase cindva in materie de aparare apartineau, asadar de multa vreme trecutului.Eliberarea Ungariei se datora dupa cum s-a mentionat, nu nobililor, ci trupelor de mecenari ale Habsburgilor. In acelasi timp ei au fost insa de acord cu infintare unei armate permanente cezaro-craiesti. Finantarea, adica impozitul de razboi de fiecare data necesar, trebuia sa fie aprobata de Parlament.

De platit il plateau, bineinteles, deposedatii de drepturi si taranii exploatati de mosierii laici si ecleziastici. Nobilimii i s-au adus asigurat in continuare dreptul neingradit de a dispune asupra iobagilor si autonomia administrativa a comitatelor stapinite de starile feudale. Curtea a respectat cu strictete amnistia generala acordata la incheierea pacii de la Satu Mare. Nici principiu de drept a aviticitatii, ridicat la rangul de lege inca de Ludovic cel Mare, nu a fost atins.

Potrivit acestei reglementari, solul apartinea nu posesorului nobil individual, ci familiei;ce-i drept, pamintul putea fi mostenit,nu insa vindut.Istoricul austriac Moritz Csaky, de astfel el insusi descendent dintr-o veche familie de nobili unguri, opineaza in aceasta privinta ca, cu pacea de la Satu Mare, Habsburgii au garantat dainuirea structurii sociale feudale, adica au ratat ultima sansa de inlaturare a structurilor politice si sociale percepute inca de-atuci ca anacronice.

Din asa-numita camera a Magnatilor din consiliul imperial, fara acordul careia nu puteau fi loate nici un fel de hotariri, faceau parte la vremea aceasta 108 membri ai marii nobilimi: doi principi, 82 de conti si 24 de baroni, care posedau o treime din pamantul tarii. Impartirea - efectuata inca sub Ferdinand I - a Parlamentului in Camera superioara a magnatilor si episcopilor pe de o parte si Camera inferioara a nobilimii mijlocii si mici, a oraselor libere regale si a clerului inferior pe de alta parte, a fost legiferata in 1608.

Marii nosieri au jucat, se intelege de la sine, dintodeauna, dar mai ales dupa contra reforma incheiata cu succes, rolul hotarator. Cea mai mare parte a marii nobilimi si-a schimbat credinta de doua ori in decurs de 120 de ani si pina la sfrsitul secolului al XVII -lea s-a recatolizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.