Ungaria

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Lungimea totala a retelei feroviare a Ungariei este de 7715 km, din care 2353 km sunt linii electrificate.Transportul de marfa se efectueaza si astazi pe cale feroviara, dar reteaua de drumuri publice de 30123km are un rol din ce in ce mai important in transportul de persoane si produse, mai ales dupa formarea unei relatii stranse intre Ungaria si Uniunea Europeana . Cel mai mare port fluvial este[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ungaria

Lungimea totala a retelei feroviare a Ungariei este de 7715 km, din care 2353 km sunt linii electrificate.Transportul de marfa se efectueaza si astazi pe cale feroviara, dar reteaua de drumuri publice de 30123km are un rol din ce in ce mai important in transportul de persoane si produse, mai ales dupa formarea unei relatii stranse intre Ungaria si Uniunea Europeana . Cel mai mare port fluvial este in Csepel . Aeroportul national este Ferihegy , langa Budapesta.

Ungaria este relativ saraca in minerale. Petrol si gaz metan se extrage insa in mai multe locuri. Cel mai semnificativ zacamant din Algyo, apartine orasului Szeged, si banuieste existenta unor noi rezerve de gaz metan. Anual se extrag 14 milioane de tone de huila din zona de coline de langa Miskolc si 2 milioane de carbune. Ungaria are de asemenea , pe langa rezervele de bauxita si depozite de mangan si cupru. Energia electrica este produsa in proportie de cca 60% de termocentrale, mai putin de 40% de centrala atomica din Paks, capacitatea hidorcentralelor fiind neglijabila.

In timpul regimului comunist, care a luat sfarsit in 1989-1990, Ungaria a cunoscut o perioada de industrializare fortata, dar sistemul industrial s-a dovedit a fi invechit si deficitar. Produsele, cu putine exceptii, ramaneau in urma cu mult fata de standardele internationale, si isi gaseau piete de desfacere indeosebi in spatiul economic controlat de sovietici, in statele membre ale C.A.E.R. .

La sfarsitul anilor '80, partea cuvenita Uniunii Sovietice din exportul si importul ungar era de 25%. In urma schimbarilor din Europa de Est multe intreprinderi industriale si-au pierdut piata sigura, ceea ce a dus la scaderea brusca a produsului intern brut. In acest timp s-au efectuat investitii pe scara larga in domeniul industriei de masini , vehicule si in industria electronica, industria chimica s-a dezvoltat la fel, incat comertul extern al Ungariei se bazeaza in mare parte pe relatiile cu tarile Uniunii Europene. La mijlocul deceniului a fost introdus un program de austeritate care a contribuit la o dezvoltare rapida a economiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.