Ungaria

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Ungaria (în maghiară Magyarország) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Köztársaság) este o țară din Europa Centrală.

Etimologia cuvântului folosit în limba română, este denumirea din limba turcă veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece săgeți.

Este vecină cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), România (est), Serbia (sud), Croația ([...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ungaria

Ungaria (în maghiară Magyarország) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Köztársaság) este o țară din Europa Centrală.

Etimologia cuvântului folosit în limba română, este denumirea din limba turcă veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece săgeți.

Este vecină cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), România (est), Serbia (sud), Croația (sud) și Slovenia (sud).

...

Etnicii maghiari alcătuiesc 89% din populație. Cele mai importante minorități etnice din Ungaria sunt rromii (5%), germanii (2,6%), precum și sârbii, slovacii, românii și rutenii (ucrainieni greco-catolici), fiecare din aceste din urmă grupuri reprezentând în jur de 1% din populația Ungariei.

Ca exemplu, românii din Ungaria, grupați în special în zona orașului Gyula (Giula), reprezintă 0,7% din totalul populației țării. Comunități maghiare importante locuiesc în statele vecine Ungariei, în special în Slovacia, România (mai ales în Transilvania, Partium și Moldova), în Serbia (Voivodina), în Ucraina Transcarpatică, în Austria (Burgenland), dar și în Statele Unite ale Americii și în Canada.

67,5% din populația Ungariei este de confesiune catolică. Comunității reformate (calvine) din Ungaria îi aparțin 20% din cetățeni. Din totalul populației 5% sunt luterani. Comunități religioase mai puțin numeroase sunt cea ortodoxă sârbă (1%), cea ortodoxă română, precum și cea iudaică (0,2%). Comunitatea ortodoxă română din Ungaria este organizată în Episcopia Ortodoxă Română de Gyula, care este condusă în prezent de episcopul Sofronie Drincec, originar din Arad. Comunitățile greco-catolice din Ungaria (alcătuite din maghiari, ruteni, slovaci și români) sunt organizate în Episcopia Greco-Catolică de Nyiregyháza.

Sistemul politic

Parlamentul Ungar este format din 386 de deputați, odată la 4 ani sunt aleși pe listele individuale de 176 de candidați în circumscripțiile electorale, iar 210 de deputați partidele formează listele de candidați nu sunt votați în direct de alegător ci prin alegerea partidului de alegători , deputații îl aleg pe primul ministru, iar primul ministru desemnează guvernul și miniștrii.

Forma de stat a Ungariei este republică (în maghiară: köztársaság). Constituția maghiară a fost modificată de mai multe ori, prima oară în anul 1949 schimbarea cea mai mare a fost în 1989 a intrat în vigoare în 23 octombrie 1989 Președintele este ales odată la 5 ani, funcția președintului este reprezentativă (simbolică) dar el desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei, parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară, președintele aprobă, în caz ca nu corespunde președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament, prin curtea de constituție.
Ungaria face parte din NATO și a devenit în mai 2004 membră a Uniunii Europene.

Economie

100 de forinți maghiari

Ungaria continuă să fie pe un trend ascendent de creștere economică, în calitatea sa de membru nou al Uniunii Europene (din 2004). Sectorul privat generează aproximativ 80% din PIB. Ungaria asimilează circa o treime din totalul investițiilor străine în Europa Centrală.

Din 1989 investițiile străine cumulează peste 23 miliarde de dolari. Inflația și șomajul au crescut ușor în ultimii ani și se așteaptă să crească în continuare. Încrederea investitorilor străini în economia Ungariei este într-o ușoară scădere, după ce măsurile luate de guvern în 2006 au avut drept efect mai degrabă creșterea încasărilor și mai puțin scăderea cheltuielilor.

Guvernul ungar și-a exprimat dorința de a adera la zona euro în 2010. Analiștii economici consideră, însă, această dată drept nerealistă, date fiind problemele existente, ei considerând perioada 2013-2014 mult mai probabilă. Unii analiști au sugerat chiar că următorii membri UE - Bulgaria și România - ar putea depăși Ungaria la capitolul adoptarea monedei euro [1]
Diviziuni administrative

Harta Ungariei

Ungaria este împărțită în 19 comitate (megye) și 23 de orașe cu dreptul de comitat (Pest este comitat cu administrația în capitala Budapesta) (megyei jogú város): Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém și Zalaegerszeg.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.