Un profesor de neuitat - Henri Wald

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.58

nivel: Liceu

La Henri Wald vorbirea devenea erotica si delirul contamina. A fost un proAZfesor mare, daca acceptam ca suprema conditie a maAZretiei profesorului este sa nu plictisesti. Or, e limpede, poti sa nu plictisesti prin ce spui sau prin cum spui. (Cind ambele se unesc, avem de-a face cu genii ale catedrei.) Wald apartine celei de a doua categorii. Trebuie sa acceptam ca nu era lesne defel sa intri in t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un profesor de neuitat - Henri Wald

La Henri Wald vorbirea devenea erotica si delirul contamina. A fost un proAZfesor mare, daca acceptam ca suprema conditie a maAZretiei profesorului este sa nu plictisesti. Or, e limpede, poti sa nu plictisesti prin ce spui sau prin cum spui. (Cind ambele se unesc, avem de-a face cu genii ale catedrei.) Wald apartine celei de a doua categorii. Trebuie sa acceptam ca nu era lesne defel sa intri in transa vorbind despre "logica dialectica".

Lui Henri Wald ii place sa se considere, si astazi inca, un ginditor marxist. Nu cred de fapt ca a reusit vreodata sa fie, pentru ca temperamental acest lucru ii este refuzat. A fost mereu prea personal ca sa ii stea bine uniforma unui partid totalitar si, cu atit mai puAZtin, uniforma unui partid al gindirii. Simtul acut al umorului, facilitatea cu care obtine calamburul, iroAZnia cu inflexiuni melancolice si erotica vorbirii de care am amintit, opusa limbajului gri si lemnos, nu pot merge mina in mina cu o gindire in esenta ei timpa.

Se mai cuvine sa spun ca am fost ani de zile foarte aproape de el, cum din pacate nu am mai putut fi in ultima vreme, tocmai cind avea mai multa nevoie de prieteni, afectiunea pe care i-o port devenind astAZfel mai bogata prin sentimentul de vinovatie care o insoteste mereu. Adevarul e ca mi-a intersectat desAZtinul intr-un moment in care totul injur, daca voiai sa-ti pastrezi integritatea, te desfiinta. Avind caracter si infruntind lichelele, m-a ajutat sa-mi pastrez pina tirziu o anumita puritate a fiintei intr-un mediu in care majoritatea sfirsea prin a se ticalosi. As vrea sa ma stie alaturi la cei 75 de ani pe care ii implineste in suferinta, incapatinare si in singu-ratatea devastatoare a crepusculului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.