Un pic romanul preziosi

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intre lucrarea lui Al. Busuioceanu din 1935 si aceea a lui Marin Nicolau-Golfin din 1976 mai sunt si altele consacrate lui Preziosi si purtand semnaturile lui V. Bratulescu si Al. Badauta si chiar articolul lui Al. Busuioceanu - Acuarelele lui Preziosi -, publicat in 1934 in Studii italiene. Amatorii si colectionarii de arta nu sunt intotdeauna si cunoscatori de arta, iar domnul Sergiu Spiridon do[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un pic romanul preziosi

Intre lucrarea lui Al. Busuioceanu din 1935 si aceea a lui Marin Nicolau-Golfin din 1976 mai sunt si altele consacrate lui Preziosi si purtand semnaturile lui V. Bratulescu si Al. Badauta si chiar articolul lui Al. Busuioceanu - Acuarelele lui Preziosi -, publicat in 1934 in Studii italiene. Amatorii si colectionarii de arta nu sunt intotdeauna si cunoscatori de arta, iar domnul Sergiu Spiridon dovedeste si el acest lucru.

Respectul fata de cititori trebuie sa guverneze insa orice demers publicistic si cum avem in pregatire un amplu album cuprinzand lucrari cu tematica romaneasca din opera lui Preziosi, ne grabim sa furnizam cateva date necunoscute despre personalitatea artistului.
Multa vreme nu i s-au stiut lui Preziosi nici prenumele, nici nationalitatea. S-a nascut la 2 decembrie (pe piatra funerara apare 30 noiembrie) 1816 in Malta, ca fiu al contelui Giovanni Francesco Preziosi, unul dintre demnitarii locului. Ca orice aristocrat al epocii, la botez primise mai multe nume: Aloysius-Rosarius-Amadeus-Raymundus-Andreas, el preferandu-l pe cel de al treilea. A studiat la Ecole des Beaux-Arts din Paris.

Dupa o scurta revenire in Malta, in 1840 sau 1842, paraseste insula, plecand in Orient. Stabilit la Istanbul, in 1858 publica la Paris albumul cromolitografiat Stamboul, Recollections of Eastern Life (Stambul. Amintiri din viata orientala), in celebrul institut de arta grafica Lemercier. In 1862 da la lumina un alt album, intitulat Souvenirs du Caire, in care aduna schitele facute intr-o excursie in Egipt.

Amadeus Preziosi soseste la Bucuresti in ultimele zile ale lunii iunie 1868. Aflat in suita domnitorului, face o excursie la Buzau, apoi pe Valea Prahovei.La 30 mai 1869 Preziosi a venit pentru a doua oara la Bucuresti, unde a ramas pana la 15 iulie. L-a insotit din nou pe principele Carol in excursii, mai intai intr-o croaziera pe Dunare, in timpul careia a lucrat multe peisaje de mare rafinament ale malurilor fluviului, apoi la manastirile din Oltenia (Cozia, Bistrita, Hurez, Surpatele, Dintr-un lemn) si, prin Muscel, la Buzau, iar de acolo, pe Valea Prahovei, la Sinaia.

Cercetarea in arhiva ne-a dezvaluit multe date interesante despre artist. Riguros cu contabilizarea cheltuielilor din timpul sederilor sale in Romania, Preziosi inainta Casei Domnesti note amanuntite cu toate sumele intrebuintate, pentru a fi decontate din caseta personala a domnitorului. Astfel, in 1868, intocmeste o lista cu urmatoarele cheltuieli in franci: 114 franci costul calatoriei de la Stambul pana la Giurgiu, 6 fr. expedierea bagajelor, 40 fr. cazarea pe patru zile la Hotel Concordia, 30 fr. masa la restaurantul Hugues, 10 fr. costul trasurii cand a fost invitat la Palat, 40 fr. cheltuieli la Buzau si inca 66 fr. in deplasarile prin oras si imprejurimi. In 1869 face o lista chiar si mai detaliata, pe zile.

La fel de scrupulos era si cu listele de lucrari pe care le executase pentru domnitorul Carol I, indicand datele cand fusesera expediate si preturile percepute pentru ele. La prima vizita, din 1868, ii adusese domnitorului mai multe peisaje si scene orientale, notate fugar pe o fituica: Bosfor - 400 fr.; Bazar - 400 fr.; Moscheea Sulimanie - 400 fr.; un album (probabil unul dintre cele litografiate) - 200 fr. si Bazar cu turcoaice - 1.000 fr.

Ulysse de Marsillac (1821-1877), publicistul francez stabilit in Romania in 1854, descriind palatul domnesc in Ghidul calatorului la Bucuresti, aminteste de aceste lucrari, precizand ca "Salonul albastru este decorat cu frumoase acuarele de Preziosi reprezentand privelisti din Constantinopol".Artistul avea o cota destul de inalta pentru acea vreme: pentru plansele mari cu imagini din Bucuresti si din tara pretul varia intre 300 si 600 de franci, dar existau si lucrari mai scumpe, precum Targul din Buzau, Oborul, Biserica Stavropoleos, Primirea domnitorului Carol I la Slanic Prahova, Alteta Sa in Carpati, evaluate la preturi intre 600 si 1.000 de franci, cea mai costisitoare, Panorama Bucurestilor, ajungand la 1.200 de franci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.