Un naturalist german prin Bucovina, Ardeal si Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

"O popor tid oare iti vei parasi mindra asprime? Poate niciodata, ori vor trece na ce, in general, te vei civiliza"4. Bistrita se ridica intre cimpii rodi-lanuri de porumb; satele vecine, mari, au case in linie, destul de cu-isul insa e decazut; prosperitatea lui, pe care o hranea mai ales nego-ani, a incetat odata cu a Sucevei. Cladirile cu feresti gotice sint goale *ile de sus. Marea biserica n-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un naturalist german prin Bucovina, Ardeal si Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea

"O popor tid oare iti vei parasi mindra asprime? Poate niciodata, ori vor trece na ce, in general, te vei civiliza"4. Bistrita se ridica intre cimpii rodi-lanuri de porumb; satele vecine, mari, au case in linie, destul de cu-isul insa e decazut; prosperitatea lui, pe care o hranea mai ales nego-ani, a incetat odata cu a Sucevei. Cladirile cu feresti gotice sint goale *ile de sus. Marea biserica n-are cine s-o umple. Locuitorii nu-i plac: "italiana" e facuta din siretenie, netinere de cuvint, lasitate, ca a sint dulci cu strainul, pe care-1 intreaba "Woher sint ir", pina ce vad cistiga de pe urma lui. Sint harnice mai ales femeile, dar urasc tot

3re acesti romani ardeleni el vorbeste cu un mare simt de dreptate si ntiment de compatimire care-1 onoreaza. Ei au pretutindeni cel mai nt, si oricine-i poate goni de pe dinsul, nu numai domnul de pamant, ;eanul vecin, daca e ungur ori sas. in schimb, tratat ca ultimul dintre Auswwf des Menschengescfdechtes, romanul n-are voie, ca tiganul, opie de imprejmuirea de gard a satelor straine. Cele mai injositoare int pentru dinsul: la Bistrita o femeie pe care militia o luase cu sine urla in piata publica supt sfiroul biciului. Niciodata nu i se arata prietenie, si as fel valahul nu e intrebuintat la nimic decit la lucrarile aspre, servile, si ce mai joase.

Niciodata nu se bucura cu aproapele, nici de bine, nici de zi bucuroase. Numai atunci ii e ingaduit sa se amestece, cind ungurul sau sas nu poate purta o povara, in care caz romanul, ca o vita de povara, are i duca ce e mai greu, daca nu tot, si atunci e bine venit. Altfel, niciodata. St pinul il stoarce, stapinul il judeca. E ca negrul din America in plantatii, i poate sa nu se gindeasca la fuga, la razbunare? Asa s-a ajuns la recenta "H| riada". Nobilii, cari n-au nici o grija de sufletul oamenilor, ii si ucid fara milj cutare a impuscat pe judele care nu-i adusese oameni la munca si, condamni la 20 de florini amenda, n-a vrut sa-i plateasca.

Fugari dincoace de muu au fost, de aceea, si nu, cum se zice, din motive de religie, 13 000 de famii numai in Tara Romaneasca, platind o contributie in valoare de 112 000 fii rini; 11 000 de familii erau din Ardeal. Alti trec in Moldova, in Serbia, ba auti rul crede ca in Siberia chiar. Secuii moldoveni se tot inmultesc. Numai Polonia, unde serbia e inca mai grea, nu trece nimeni.
Iubirea de libertate e asa de mare la acest neam, incit cutare batrin t ran de la Sinca-Mare, a lui Sincai, spunea murind, si autorul, ca medic, era fata: "Mor bucuros ca nu las nici muirea, nici copiii in robie"1.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.