Un ideal de umanitate - Ulise

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Din abundenta liteAZratura in jurul lui Ulise, -- numai Antisthenes ii consaAZcrase mai multe lucrari -- nu au mai ramas dscit mici fragAZmente. Ne va trebui aceeasi rabdare ca si arheologilor care reconstituie o amfora sau un lekythos.Mai degraba decit despre chipul lui Ulise, ar trebui sa vorbim despre chipurile sale succesive. Caci il avem mai lntii pa Ulisele din timpul sofistilor,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un ideal de umanitate - Ulise

Din abundenta liteAZratura in jurul lui Ulise, -- numai Antisthenes ii consaAZcrase mai multe lucrari -- nu au mai ramas dscit mici fragAZmente. Ne va trebui aceeasi rabdare ca si arheologilor care reconstituie o amfora sau un lekythos.Mai degraba decit despre chipul lui Ulise, ar trebui sa vorbim despre chipurile sale succesive. Caci il avem mai lntii pa Ulisele din timpul sofistilor, maestrul vicleniei, a carui siretenie oscileaza intre limitele loialitatii si perfidiei, cautindu-si inca punctul sau de echilibru; este Ulisele ciniAZcilor, model de putere de indurare, tip de viata ascetica; apoi Ulisele stoicilor si al platonicienilor, ale carui victorii asupra monstrilor din poveste simbolizau victoria intelepAZtului asupra pasiunilor. Va mai fi si Ulisele neopitagoreicilor al Numeniilor, Croniilor si Porphyriilor: pe acesta insa: 11 vom pastra pentru ultima parte, deoarece apartine altei lumi.

I. Sofistii si Ulise: siretenie si sinceritate
inainte de a fi slavit de catre cinici si stoici ca un model de virtute, Ulise a suferit proba contradictiei. S-au dat lupte, in timpul sofistilor, in jurul persoanei sale: a fost pusa la indoiala francheta, sinceritatea sa. Aceste "o mie de renAZghiuri" care l-au facut celebru, aceasta inteligenta atit de fertila in expediente, aceasta arta de a-si deghiza gindirea persoana nu depasesc marginile normale ale loialitatii? Ingeniosul Ulise nu este in definitiv putin perfid si destul de mincinos ?

Nu este indoielnic ca legenda sa a primit, dupa Homer sau in afara lui, numeroase completari, a suferit numeroase retusuri in care viclenia se invecineaza cu perfidia: sa ne glndim la afacerea palladion-ului, la armele lui Ahile, la parasirea lui Philoctet. Dar Homer oare cum l-a pictat pe Ulise ? Este adevarat, asa cum ne garanteaza Cicero 3, ca el nu arunca nici o banuiala asupra eroului sau ?

Aceasta nu era si parerea lui Hippias, sofistul din Elis. Noi nu cunoastem tezele lui Hippias cel istoric, ci doar pe cele pe care Platon i le atribuie: insa Platon atribuie in mod obisnuit personajelor sale, mai ales sofistilor, afirmatii foarte apropiate de cele pe care le faceau cu adevarat.Hippias discuta cu Socrate, in grup restrins, dupa o conferinta publica. Hippias reia tema conferintei sale: "Homer l-a zugravit pe Ahile drept cel mai viteaz dintre barbatii care au venit la Troia, pe Nestor cel mai intelept, iar pe Odiseu cel mai versatil" 4.

Sofistul isi precizeaza punctul de vedere: in fata unui Ahile sincer si dintr-o bucata, care uraste minciuna, Homer instaleaza un Ulise care exceleaza in deghizarea gindurilor pentru a-si realiza mai bine scopurile.Socrate replica: Ahile este tot atit de mincinos ca si Ulise: el jura pe zei, dupa jignirea lui Agamemnon, ca nu va mai ramine nici o zi la Troia si cu toate acestea ramine!Ahile, raspunde Hippias, era sincer cind ameninta sa se reimbarce: primejduirea taberi il sileste sa ramina pentru a da ajutor. Poate ca el a mintit, insa involuntar: pe cind Ulise minte cu buna stiinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.