Un eseu despre eseuri

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Liceu

Cât timp școala este școală, un elev descrie, la tablă sau în scris, lecția învățată sub formă de eseu. Dacă o învață însă papagalicește nu mai este originală deci un eseu, ci un plagiat după manual sau după explicațiile profesorului.
Ori ce ar spune onoratul Minister prin CURRICULUM (în sens de programă analitică, schemă orară), un profesor care predă sau acceptă din partea elevului descri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un eseu despre eseuri

Cât timp școala este școală, un elev descrie, la tablă sau în scris, lecția învățată sub formă de eseu. Dacă o învață însă papagalicește nu mai este originală deci un eseu, ci un plagiat după manual sau după explicațiile profesorului.
Ori ce ar spune onoratul Minister prin CURRICULUM (în sens de programă analitică, schemă orară), un profesor care predă sau acceptă din partea elevului descrierea cuvânt cu cuvânt după manual, nu este, în concepția mea profesor. Profesorul trebuie să cultive personalitatea elevului, săi dea posibilitatea să gândească, să interpreteze. Profesorul trebuie să combată cu ori ce mijloace însușirea fără discernământ a părerii unui terț, fie acesta el însuși sau alt autor de manuale. Este adevărat că am un dinte împotriva papagalilor, indiferent de culoarea penelor.

O poezie a unui cunoscut autor sau chiar a unei producții proprii, trebuie învățată și prezentată în ritm și rimă. Nu același lucru poate fi admis în legătură cu o lecție de istorie, de geografi sau de matematică. Elevul ia notă de cunoștințele noi cuprinse în lecția predată (pe care un bun profesor bun le precizează pe tablă la începutul orei), asimilează, prin simpla atenție acordată, corelarea lor cu alte cunoștințe nu neapărat predate anterior, apoi le fixează citind părerea autorului de manual recomandat. Când va fi ascultat, elevul va explica pe limba lui, cu cuvintele sale, ceea ce a reținut el din lecția predată. Răspunsul său este deci un eseu.
Un elev de gimnaziu trebuie, și este capabil, să creeze un eseu despre virgula în propozițiune, despre rezolvarea ecuațiilor, despre Ștefan cel Mare, despre Coșbuc sau Luchian.

Școala neșcoală a transformat în conștiința elevului eseul într-un bau-bau. Majoritatea elevilor sunt pur și simplu îngroziți când aud despre eseu. Este deci explicabilă inhibarea pe care o produce simpla exprimare a acestei sintagme. Cu toate acestea când este ascultat la tablă, și nu repetă cuvânt cu cuvânt litera manualului, el creează un eseu, dese ori cu valoare literară apreciabilă.

De ce este necesar ca răspunsul elevului să fie un eseu, nu numai o înșirare ordonată sau nu de cunoștințe acumulate?
Pot să prezint cunoștințele despre Vlad Țepeș aproape tabelar: Anii celor 3 domnii și lista războaielor purtate. Corect. Dar aș obține garantat o notă mai mare dacă descriu gramatical corect o mică narațiune care îmbină datele seci prezentate anterior. Acesta ar fi un eseu. Un bun profesor apreciază nu numai înșiruirea datelor esențiale ale problemei ci și cum o fac. Nu trebuie vorbe multe ci simțite.
Exemplific prin singurul meu 10 la istorie, cel de pe diploma de bacalaureat:

• Întrebare: Grivița 33
• Răspuns: O grevă a muncitorilor CFR-iști care-și pretindeau drepturi încălcate. În ea a devenit erou Vasile Roaită trăgând sirena.
Pe atunci, prin 47, învățământul era învățământ și profesorii profesori. Astăzi un răspuns similar ar fi cotat cu maxim 5.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.