Un domnitor viteaz si drept - Vlad Tepes

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Pe plan intern a dus o politica antiboiereasca, in sensul ca a inlaturat pe cei care unelteau sau incurajau abuzurile marii nobilimi. In aceeasi vreme, si-a recrutat dregatori dintre devotati lui, cautand , astfel, sa ia puterea din mainile vechii boierimi. Aceste masuri au dus la ingradirea puterii marii boierimi si la intarirea autoritatii domnesti. S-a preocupat de dezvoltarea interna a tarii; [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un domnitor viteaz si drept - Vlad Tepes

Pe plan intern a dus o politica antiboiereasca, in sensul ca a inlaturat pe cei care unelteau sau incurajau abuzurile marii nobilimi. In aceeasi vreme, si-a recrutat dregatori dintre devotati lui, cautand , astfel, sa ia puterea din mainile vechii boierimi. Aceste masuri au dus la ingradirea puterii marii boierimi si la intarirea autoritatii domnesti. S-a preocupat de dezvoltarea interna a tarii; a incurajat comertul, prin masuri de protejare a negustorilor locali. Celor ardeleni le asigura securitatea in tara, prin pedepsele drastice pe care le administreaza hotilor si celor necinstiti.

De asemenea, Tepes a pastrat si a consolidat institutiile centrale, asigurand insa o mai mare modalitate a dregatorilor si, in aceeasi vreme, a eliminat din sfatul domnesc pe boierii fara dregatorii. Astfel, domnul a putut sa controleze boierimea, prin oamenii sai, reprezentanti ai sfatului domnesc, si sa evite crearea unei grupari nefavorabile domniei sale. Dregatorii lui Vlad Tepes, in marea lor majoritate.Sa preocupat de organizarea armatei. El a mentinut "Oastea cea Mare", dar a instituit un corp de oaste, un fel de garda personala, alcatuita din soldati credinciosi lui si din mercenari.

Vlad Tepes se angajeaza in lupta antiotomana, refuzand plata tributului si rupand relatiile cu otomanii. Bizuindu-se pe sprijinul lui Matei Corvin el se orienteaza spre alianta cu statele crestine. Alianta cu Ungaria determina incer-carile otomanilor de a-l prinde si inlatura prin viclesug; ei trimit pe Hamza beg sa-l duca la o intrevedere, sub pretextul discutarii unor litigii de hotar. Simtind cursa in care era sa fie atras, Vlad Tepes s-a prezentat la Giurgiu insotit de o garda puternica si, luptandu-se vitejeste, i-a infrant pe otomani. Prizonierii luati au fost duci langa Targoviste si trasi in teapa, in frunte cu Hamza beg , asezat in teapa cea mai inalta.

Din dorinta de a se razbuna, sultanul, a venit in aceleasi an in fruntea osti numeroase. Tepes nu mai are forte sa i se opuna. Pleaca in Transilvania si de acolo la regele Ungariei, Matei Corvin. Dar acesta crede in acuzatiile negustorilor sasi, care il urau pe Tepes si care l-au parat regelui ca a trecut de partea turcilor. Matei Corvin il va intemnita o vreme, apoi eliberat, Tepes va participa la alte campanii impotriva turcilor, insa domnia si-o va redobandi abia in 1476. El continua cu aceeasi inflacarare lupta pentru independenta, dar in aceleasi an cade victima unui complot al boierilor. Mormantul viteazului domnitor se afla la Snagov.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.