Un deficit de cont curent nesustenabil, acutizarea puseului inflationist

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

"O ruptura ampla de ritm in domeniul finantarii acestor deficite via investitii sustenabile pe termen lung", sunt riscurile imediate ale accelerarii deficitelor si neincadrarii in tinta de inflatie, puncteaza Florian Libocor, analist-sef la BRD. Problema de fond, este cea a finantarii deficitului, prin calitatea investitiilor. Cert este ca investitiile, in lipsa unor active tentante, se diminueaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un deficit de cont curent nesustenabil, acutizarea puseului inflationist

"O ruptura ampla de ritm in domeniul finantarii acestor deficite via investitii sustenabile pe termen lung", sunt riscurile imediate ale accelerarii deficitelor si neincadrarii in tinta de inflatie, puncteaza Florian Libocor, analist-sef la BRD. Problema de fond, este cea a finantarii deficitului, prin calitatea investitiilor. Cert este ca investitiile, in lipsa unor active tentante, se diminueaza, scazand, implicit, si gradul de acoperire prin investitii. Dar si asa, jumatate din volumul investitiilor reprezinta transferuri de la compania mama, ceea ce nu inseamna strict crearea de locuri de munca.

Avertismentele, privind un scenariu de hardlanding, sunt tot mai numeroase, evitarea unor derapaje repetate putand fi solutionata prin intarirea politicilor economice. Dar, cum 2008 este un an electoral, este improbabil ca politicile guvernului sa favorizeze o evolutie sustenabila a economiei. Cum caracterul politicilor economice in Romania este mai degraba relaxat, varianta probabila fiind corectia pe curs. Scenarii, in care riscul unui deficit nesustenabil s-ar diminua, exista, desi ritmul de crestere al importurilor este dublu comparativ cu cel al exporturilor.

"Daca se mentine contextul inflationist mondial - adica pretul petrolului nu coboara tinand cont de asteptarile de stagnare economica sau chiar recesiune in SUA, iar preturile alimentelor continua sa creasca prea mult coroborat cu majorarea dobanzilor la lei, cat si, probabil, la euro se va ajunge pe termen mediu si la o calmare a cererii interne si o crestere moderata a importurilor", explica Dragos Cabat, presedinte CFA Romania. Impactul pe termen mediu asupra deficitului de cont curent ar putea fi pozitiv, de vreme ce deficitul balantei comerciale este direct raspunzator de amplificarea deficitului extern. Reversul monedei ar propaga alte probleme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.