Un colind de craciun de Charles Dickens

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.43

nivel: Liceu

Refereat despre Un colind de craciun de Charles Dickens
Acțiunea poveștii, care îi are eroi pe avarul Ebenezer Scrooge și pe funcționarul său Bob Cratchit, se desfășoară în ajunul celui de-al șaptelea Crăciun de la moartea lui Marley, partenerul său de afaceri. Povestea incepe cu descrierea casieriei în care lucra Scrooge si a camarutei lui Bob, care copia scrisori în frig, din cauza zgârce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un colind de craciun de Charles Dickens

Refereat despre Un colind de craciun de Charles Dickens
Acțiunea poveștii, care îi are eroi pe avarul Ebenezer Scrooge și pe funcționarul său Bob Cratchit, se desfășoară în ajunul celui de-al șaptelea Crăciun de la moartea lui Marley, partenerul său de afaceri. Povestea incepe cu descrierea casieriei în care lucra Scrooge si a camarutei lui Bob, care copia scrisori în frig, din cauza zgârceniei sefului sau care nu-i dădea carbuni.

Apoi, Scrooge este vizitat de nepotul lui, care, cu o voce vesela, ii ureaza Craciun fericit si-l invita la el la masa. În loc să-l bucure, invitatie nu face decât să-l supere foarte tare unchiul său, deoarece el nu aprecia și nu sărbatorea Craciunul. Dupa plecarea nepotului, este vizitat de doi oameni care aduna fonduri pentru oamenii săraci, dar pe care-i refuza cu rautate spunand ca el “nu se veseleste de Craciun si nici n-o sa-i veseleasca pe lenesi”. Îl enervează și faptul că Bob dorea să fie liber în ziua de Craciun.

Scrooge locuia în apartamentul lui Marley, asociatul lui, care era alcatuit dintr-un sir de odăi întunecoase aflate într-o cladire ce sta să se prabuseasca în orice clipă. In locul ciocanasului de la usa el vede chipul lui Marley si, desi nu era un om fricos, închide cu grija usa si, in timp ce urca prin intuneric, i s-a pare ca vede un dric urcând scarile în fata lui. Ajuns in apartament, inchide usa de doua ori si se aseaza in fata unui foc prea mic pentru o noapte atat de friguroasa. Dupa ce are tot felul de vedenii si aude clopoteii sunând in toată casa, i se arata fantoma lui Marley legat cu un lant lung in jurul lui. Desi cerceteaza fantoma pe toate partile, Scrooge tot nu crede si intra in discutie cu ea.

Marley il previne ca inca mai are timp ca să se poată salva și să nu-i impartaseasca crunta soarta. Il avertizeaza ca va fi vizitat, în ajunul Craciunului, de trei fantome: a Craciunului trecut, a Craciunului prezent si a celui viitor, în incercarea de a-l face sa devina un om mai bun, care sa iubeasca oamenii si sa se bucure de compania celor care mai tin inca la el, in ciuda avaritiei sale si a rautatii de care da dovada.

Dupa plecarea fantomei, Scrooge se culcă si când se terezește i se pare ca nu-i merge bine ceasul. Dar, de după draperiile patului, apare fantoma Craciunurilor trecute care-l duce pe Scrooge in locul unde a copilarit si unde recunostea fiecare poarta, stalp sau copac. El vede cativa ponei ce duc in spinare copii si pe altii care veneau in carute. Apoi se indreaptă spre scoală unde întâlnește un copil singur care citea lângă un foc mic. Scrooge începe să plângă, văzandu-se pe el insusi, apoi îsi aduce aminte că in seara trecuta un copil i-a cantat un colind la usa și începe să regrete ca nu l-a răsplătit cu nimic.

Duhul i-a aratat si un alt fel de Craciun, in care sora lui, Fan, vine sa-l ducă acasa, spunandu-i ca tatal lor este mult mai bun acum. Fantoma ii mai arata locul unde a ucenicit impreuna cu Dick si unde domnul Fezziwig, patronul, a organizat, in ajunul Craciunului, un bal pentru toti angajatii. Acest duh l-a facut sa retraiasca copilaria nefericita si alte momente dureroase, cum ar fi despartirea de prietena lui săracă, din pricina pasiunii sale pentru bani.

Al doilea duh, al Craciunurilor prezente, ii arata batranului avar ce inseamna de fapt sarbatoarea Craciunului pentru majoritatea oamenilor. El îl duce la casa copistului său unde sotia si copii acestuia, îmbracati cu haine saracacioase, se bucurau de sarbatoarea Craciunului mâncand cartofi fierti si gasca la cuptor si inchinand in cinstea lui Scrooge. Ei erau saraci , dar erau fericiti, recunoscatori si multumiti de acea zi. De acolo duhul il duce pana la un far singuratic, unde doi barbati isi urau Craciun fericit. Apoi il duce pe o corabie unde cei de acolo cantau o melodie de Craciun.

Ajuns apoi in casa nepotului sau, Scrooge asculta discutia despre el, dintre petrecăreții din casa acestuia. Dupa terminarea mesei la care a fost invitat si Scrooge, el se apuca de cantat, se joaca de-a baba-oarba si-l roaga pe duh sa-l mai lase sa priveasca jocurile lor. Cand clopotul bisericii bate miezul noptii, duhul dispare si, ridicandu-si privirea, vede o naluca cu mantie si gluga care se apropie de el. E Fantoma Craciunurilor Ce Vor Veni care nu vorbeste, doar il conduce pe Scrooge in centrul commercial. Acolo, mai multi barbati vorbesc despre cineva care a murit si care glumesc ca, desi a fost bogat, va avea o inmormantare ieftina, deoarece nu o sa participe nimeni.

Mai departe, vede doi barbați care vorbesc despre acest zgarie-branza care a murit. Duhul il duce intr-o zona mizerabila a orasului unde asista la targuiala dintre cativa oameni care au furat de la un mort si rad pe seama lui. Dupa ce trece si pe la casa lui Bob, duhul il duce in cimitir, la propriul sau mormant, unde Scrooge isi da seama ca el e mortul despre care povesteau si radeau in piata si el fusese cel furat. Tarandu-se in fata duhului, ii spune ca o sa cinsteasca Craciunul din adancul inimii, ca-l va respecta si nu va uita niciodata invatamintele primite, ca va face orice numai sa poata sterge inscrisul de pe piatra de mormant.

Rugandu-se duhului, el vede cum acesta se micsoreaza si se preface intr-un stalp de pat. Era chiar patul lui, din care a coborat inflacarat de bunele lui intentii, razand si plangand in acelasi timp. Dar nu stie in ce zi se află și intreaba un copil ce trecea pe strada si care, mirat, ii spune ca este chiar ziua de Craciun. Bucuros, îl trimite pe baiat la pravalia de pasari pentru a cumpăra curcanul cel mare, pe care-l trimite lui Bob Cratchit. Apoi se imbraca cu hainele cele mai bune si iese in strada cu o figura placuta, atragatoare, incat oamenii il salute si-i ureaza Craciun Fericit.

În drum, îl intalneste unul dintre oamenii care adunau bani pentru săraci și-l cheamă pentru. a dona bani saracilor. Dupa ce se duce la biserica, se plimbă pe strazi, ajunge la casa nepotului sau unde petrece un Crăciun fericit. A doua zi la birou, ii creste salariul lui Bob si-i promite ca-i va ajuta familia. L-a ajutat si pe Tim Degetel, unul din copii bolnavi ai lui Bob. Unora dintre oameni nu le venea să creadă și radeau de el vazand cat de mult s-a schimbat, dar el nu se sinchisea. Cele trei fantome au rolul de a-l face pe Scrooge sa-si reconsidere viata, sa-si regrete faptele si sa-si regaseasca bunatatea ingropata in teancurile cu bani. “Un colind de Craciun” este o poveste moralizatoare despre regret, schimbare, mantuire si recastigarea umanitatii pierdute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.