Un calator sirian in Principate la jumatatea veacului al XVII-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acum, tot in ce priveste serbatoarea aceasta, pe care o infatiseaza de> camdata in linii generale, iata ce spune mai pe larg acelasi scriitor cu privi: la Moldova.Se scot toate trupele de care dispune domnul si se formeaza un gard de manastirea Trei Ierarhilor -- pe care o si descrie indata, ca si alte cladiri -pina la curte, pe care noi o cunoastem bine prin Bandini. Soldatii poari steaguri, care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un calator sirian in Principate la jumatatea veacului al XVII-lea

Acum, tot in ce priveste serbatoarea aceasta, pe care o infatiseaza de> camdata in linii generale, iata ce spune mai pe larg acelasi scriitor cu privi: la Moldova.Se scot toate trupele de care dispune domnul si se formeaza un gard de manastirea Trei Ierarhilor -- pe care o si descrie indata, ca si alte cladiri -pina la curte, pe care noi o cunoastem bine prin Bandini. Soldatii poari steaguri, care sint in acelasi timp prapuri de biserica; se descarca "pust (adeca tunuri).

La slujba bisericeasca ia parte patriarhul de Antiohia si, e dent, mitropolitul terii, cu toti episcopii si unii pribegi balcanici cari-si caute rostul la noi, ca acel nominal sef al bisericii sirbesti care e vladica de Pec, si cu titlul patriarhal, Gavriil. Se impart luminari poporului, si, [de] data aceas" prin exceptie, se intinde masa pentru slujba in biserica: pe masa se asa; un lighean de argint cu moaste. Domnul, care luase loc pe tron, se scoboai de pe scaunul sau; spatarul insusi tine luminari pentru dinsul. Se fac rugacii nile de sfintirea apei. Iar, dupa ce slujba s-a ispravit, acolo, in biserica, toaJ lumea iese ca sa asiste la scufundarea crucii in Bahlui.

Alaiul se desfasoara frumos, doi cite doi, supt steaguri si in fluturarea 1 minarilor, Se sparge gheata, se arunca o cruce si, adauge povestitorul, se ind plineste o datina -- care a servit uneori spre a ne infatisa ca popor salbate prigonind pe cei de alta credinta -- de a se da brinci cuiva in apa. De dai aceasta au fost zvirliti asa citiva copii, cari au stiut sa iasa din baia fortat Pe urma mitropolitul si patriarhul stropesc cu aghiasma pe cei de fata, s cind domnul primeste picaturile de apa sfintita, boierii, in blanuri de cerem nie, sint stropiti si ei.

Se asaza pe urma un scaun inaintea usii, pentru domn si se petrece ce< ce am vazut si la Bandini, adeca "purificarea" cailor. Armasarii sint adu acoperiti cu valtrapuri de brocard impodobite cu margaritare si pietre scump si, pentru multamirea publicului, dupa un vechi obicei bizantin, care la ori' pompa amesteca si un element de ridicul, comisii cei mici apar calari pe cati si magari, ca sa rida lumea. Totul se ispraveste cu banchetul, la care cin-muzica si toate tunurile se descarca. Seara se impart, in locul decoratiil' noastre, caftane. Patriarhul e condus acasa cu cintareti. A doua zi, muzic felicita pe voevod.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.