Un artist al foamei

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dar nu-i ajuta prea mult ; oamenii nu faceau altceva decit sa se mire de indeminarea lui de-a minca pina si in timp ce cinta. Mai curind prefera paznicii care se asezau chiar linga gratii si care nu se multumeau cu lesietica iluminatie de noapte a salii, ci il scaldau in lumina lanternelor electrice pe care le punea la dispozitie impresarul. Lumina vie nu-l stingherea de loc, de dormit to[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un artist al foamei

Dar nu-i ajuta prea mult ; oamenii nu faceau altceva decit sa se mire de indeminarea lui de-a minca pina si in timp ce cinta. Mai curind prefera paznicii care se asezau chiar linga gratii si care nu se multumeau cu lesietica iluminatie de noapte a salii, ci il scaldau in lumina lanternelor electrice pe care le punea la dispozitie impresarul. Lumina vie nu-l stingherea de loc, de dormit tot nu putea dormi, dar putea in schimb sa motaie putin pe orice lumina si la orice ora, chiar cind sala era supraaglomeAZrata si zgomotoasa.

Cu asemenea paznici era disAZpus oricind sa petreaca o noapte complet alba ; era gata sa glumeasca mereu cu ei, sa le istoriseasca povesti din viata lui de peregrinari, apoi sa asculte povestirile lor, totul numai pentru a-i tine treji si a le putea dovedi necontenit ca nu avea nimic de mincare in cusca si ca rabda de foame cum n-ar fi fost in stare s-o faca nici unul dintre ei. Dar cel mai fericit moment era apoi dimineata, cind li se aducea pe socoteala lui un mic dejun mai mult decit copios, asupra caruia se aruncau, dupa o noapte de veghe anevoioasa, cu pofta de mincare a oamenilor sanatosi.

De fapt erau unii care voiau sa vada in acest mic dejun o incercare neingaduita de influentare a paznicilor, dar asta mergea totusi prea departe si cind erau intrebati daca voiau sa preia paza de noapte fara mic dejun, numai de dragul artei, dadeau indarat, dar persistau totusi in banuAZielile lor. Fireste ca asta facea parte din suspi-ciunile inevitabile ce insotesc asemenea demonAZstratii de flaminzire, ca doar nimeni nu era in stare sa stea toate zilele si noptile, neintrerupt, ca paznic, linga artistul foamei, deci nimeni uu putea sti din proprie experienta daca nemincarea era respectata fara intrerupere, fara gres;

doar artistul foamei, singur, putea sti acest lucru, deci numai el putea fi in acelasi timp si specAZtator pe deplin satisfacut al flaminzirii sale. La rindul lui, el nu era niciodata multumit, dar din alte motive ; poate ca nu din cauza nemincarii era atit de slab -- astfel incit unii oameni trebuiau, spre regretul lor, sa evite spectacolul, neputind suporta sa-l vada -- ci poate ca mai curind slabea atit de mult din cauza ca era nemultumit de el insusi. Pentru ca, de fapt doar el singur stia cit de usor era sa indure foamea, nici unul dintre initiati nu-si dadea seama. Era lucrul cel mai usor din lume.

De altfel nici nu-l ascundea, dar oamenii nu voiau sa-l creada ; cel mai bun caz il considerau modest, dar mai adesea il invinuiau ca-si facea reclama sau chiar era un sarlatan, caruia ii era usor sa rabde de foame intrucit stia cum sa procedeze pentru a-i fi cit mai usor, si ca, pe deasupra, mai avea si tupeul s-o recunoasca pe jumatate. Toate asAZtea era nevoit sa le indure, ba chiar se obisnuise cu ele in decursul anilor si -- trebuie sa-i recunoastem acest lucru -- nu parasise inca nicioAZdata de bunavoie cusca, dupa o perioada de nemincare. Durata maxima a flaminzirii o fixase impresarul la patruzeci de zile, niciodata nu-l lasa sa stea nemincat mai mult, nici chiar in metropole, si asta dintr-un motiv bine intemeiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.