Un Business Plan de Succes

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Persoanele care alcatuiesc BP pentru prima data deseori se intreaba, cat de mare si de detaliat ar trebui sa fie planul???. De fapt regul exacte nu exista in privinta acestui fapt. Lungimea planului va depinde in mare masura de ceea ce dorim sa atingem si cat de complexa sau sofisticata va fi activitatea firmei noastre. La general vorbind exista 3 tipuri de BP:

1.Plan sumar – [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Un Business Plan de Succes

Persoanele care alcatuiesc BP pentru prima data deseori se intreaba, cat de mare si de detaliat ar trebui sa fie planul???. De fapt regul exacte nu exista in privinta acestui fapt. Lungimea planului va depinde in mare masura de ceea ce dorim sa atingem si cat de complexa sau sofisticata va fi activitatea firmei noastre. La general vorbind exista 3 tipuri de BP:

1.Plan sumar – e utilizat de executivi in cazul dorintei de redeschidere a unei lini de credit pentru a obtine un nivel redus de fonduri. Ex. Daca avem nevoe de $100.000 pentru a dezvolta un produs nou pe o piata existenta – ne putem expune planul in 10-15 pagini. Acest tip de plan poate servi drept un plan de testare a mediului investitional, si in cazul unei situatii favorabile, poate fi compus un plan mult mai detaliat. Planul dat trebuie mai mult sa arate potentialilor finantatori ca noi ne-am facut temele si intelegem piata.

2.Business Plan Complet – e compus din 20-40 de pagini si descrie operatiunile companiei si proiectele in detaliu. Acest tip de plan este cerut in cazul in care cantitatea de fonduri necesare e mult mai mare, spre exemplu $ 5 mln pentru fondarea unei companii Hi-Tech de productie.

3.Business Plan Operational – pentru companii care sunt bine fondate, si e un plan care poate fi o ghid important pentru top-manageri. El de asemenea asigura faptul ca managerii sa inteleaga bine directia companiei si rolul lor in atingerea scopului companiei. Din necesitate BP organizational trebuie sa fie desfasurat – 100 pagini. Cu cat contine mai multe detalii, cu atat e mai mult probabil ca managerii individuali sa-si inteleaga rolul lor in atingerea scopurilor intreprinderii.

Repartizarea Responsabilitatilor
BP poate fi pregatit in mai multe feluri. O abordare generala este pentru conducerea fiecarei arii de management – adica marketing, vanzari, productie. Managerul principal revizuieste schitele, discuta cu managerii si ajusteaza materialul. O alta abordare este ca top managerul sa compuna un copie preliminara completa a planului care mai apoi este distribuita la ceilalti manageri din top management pentru a fi revizuit si modificat in dependenta de intentiile managerilor pe fiecare specializare.

O abordare care nu este sustinuta in practica elaborarii BP este desigur angajarea consultantilor din exterior. Aceasta idee poate semana cu o idee care ar economisi timp util pentru alte activitati, insa un expert financiar care va citi planul dat poate usor diferentia planul compus de consultanti si de obicei BP dat e sortit esecului. Investitorii potentiali au nevoie de un BP adevarat, si nu de sugestiile unor outsideri.

Sumarul Executiv
Cea mai importanta sectiune a BP destinata outsiderilor reprezinta SE. Daca Sumarul dat sugereaza un business promitator pentru investitie sau pentru imprumuturi, expertii vor citi mai departe. Informatia esentiala e lipsita de valoare daca e ascunsa undeva intr-o setiune posterioara, pana la care cititorul poate nici sa nu ajunga.
Mai intai de toate e important de retinut ca aceasta nu trebuie sa reprezinta o prefata a BP, si trebuie sa fie o versiune a BP foarte scurta. Deci SE reprezinta cea mai concisa forma a BP.
Un SE efectiv descrie toate elementele cheie ale BP in 2 pagini sau mai putin. El trebuie sa includa urmatoarele informatii esentiale:
1. O sinopsa a strategiei companiei pentru succes.
2. O descriere succinta a pietei (de rand cu ingredientele pentru succes care fac compania noastra deosebita pe piata data).
3. O descriere succinta a produsului sau serviciului
4. O descriere succinta a calificarii echipei de management care ar aduce succes companiei (trebuie de inclus si o descriere a contributiei echipei date la alte afaceri incununate de succes).
5. Un sumar al datelorr financiare din trecut si a celor prognozate, la fel ca si venitul anual si venitul net pentru ultimii 5 ani.
6. O estimare a sumei de fonduri necesare si o declaratie despre modul in care vor fi utilizati banii.

Compania, Strategia & Echipa de Mangement

Fiecare companie are un trecut si o strategie. O companie care recent a fost formata de asemenea isi are trecutul formarii sale. Sectiunea BP care se refera la companie, strategie si echipa de management permite executivilor sa descrie fortele motrice ale businessului. Intrebarile ce trebuie raspunse in sectiunea data sunt foarte complicate dar si valoroase.
Trecutul, prezentul si viitorul
Este important pentru oricine sa-si inteleaga trecutul firmei si starea curenta pentru a putea proiecta viitorul. Sectiunea data e impartita in 3 parti: istoria, starea curenta, viitorul – parte care e cel mai dificil de descris. Cel mai important element in descrierea directiei viitorului companiei este ca el sa aiba sens in conditiile trecutului si a prezentului. Spre exemplu o crestere cu 20% timp de 3 ani a vanzarilor pe viitor este irelevanta in cazul in care in 10 ani precedenti volumul vanzarilor nu a atins macar o crestere cu 10% anual.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.