Umanismul romanesc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Umanismul care caracterizeaza epoca Renasterii a aparut dintr-o necesitate fireasca, pentru a inlatura efectele negative ale inchizitiei, sau ale dogmatismului religios in general. Umanismul pune omul in centru preocuparilor sale considerand ca viata acestuia e cea mai importanta din Univers. Umanismul aseaza omul in centru preocuparilor sale recunoscandu-i drept fundamental la viata. Ca urmare ia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Umanismul romanesc

Umanismul care caracterizeaza epoca Renasterii a aparut dintr-o necesitate fireasca, pentru a inlatura efectele negative ale inchizitiei, sau ale dogmatismului religios in general. Umanismul pune omul in centru preocuparilor sale considerand ca viata acestuia e cea mai importanta din Univers. Umanismul aseaza omul in centru preocuparilor sale recunoscandu-i drept fundamental la viata. Ca urmare iau un mare avant descoperirile stiintifice si geografia. Modelul omului umanist era spiritul enciclopedic (omul cu profunde cunostinte in domenii diferite).

In paralel se dezvolta si cultura prin infiintare de scoli, tiparire de carti. Umanismul romanesc se dezvolta mai mult din perspectiva culturala. Cei mai de seama umanisti apartin Moldovei feudale. Miscarea umanista romana pune accentul pe afirmarea identitatii nationale. Urmand scoli inalte in Polonia si Constantinopol, boierii Moldovei au intrat in contact cu ideile umanismului european pe care le-au aplicat apoi in tara. Cea mai de seama manifestare a umanismului romanesc o reprezinta preocuparea pentru afirmarea identitatii nationale in lucrarile de istoriografie.

Cei mai de seama istorici umanisti au fost: Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, Dimitrie Cantemir (prima personalitate enciclopedica din cultura romana). Opera importanta a acestora o reprezinta cronicile istorice (letopisete). Acestea prezinta istoria Moldovei de la al doilea descalecat pana in vremurile lui Ion Neculce.
Desi cei trei cronicari apartin unor epoci diferite, operele lor au cateva caracteristici comune. Ele se aseamana printr-o conceptie comuna a autorilor privind istoria. Aceasta conceptie reprezinta esenta umanismului romanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.