Ultrasunetele in diagnosticul si terapia medicala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

In Tabelul 7.1 sunt prezentate cateva caracteristici acustice ale unor medii biologice.
Undele ultrasonore (US) au efecte biologice cumulate, astfel: intensitati sub 0,5 W/cm2 nu produc modificari morfologice in celule si au aplicatii medicale; intre 1...5 W/cm2 determina accelerari ale proceselor biologice; pentru intensitati peste 5 W/cm2 se produc modificari ireversibile in celule. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultrasunetele in diagnosticul si terapia medicala

In Tabelul 7.1 sunt prezentate cateva caracteristici acustice ale unor medii biologice.
Undele ultrasonore (US) au efecte biologice cumulate, astfel: intensitati sub 0,5 W/cm2 nu produc modificari morfologice in celule si au aplicatii medicale; intre 1...5 W/cm2 determina accelerari ale proceselor biologice; pentru intensitati peste 5 W/cm2 se produc modificari ireversibile in celule.

Aplicatiile terapeutice ale US sunt: in inflamari si imbolnaviri degenerative ale oaselor si muschilor (artrite, artroze, entorse etc.), tratament al sistemului nervos (nevralgii, herpes s.a.), inflamari ale pielii (ulcus, panaritiu etc.), in psihiatrie (prin incalziri profunde in creier), in neurochirurgie, pentru producere de leziuni (de exemplu in cazul tratamentului bolii Parkinson), distrugere de calculi renali si din vezica urinara, producere de aerosoli, in stomatologie (slefuiri, detartrari rapide) etc.

Atenuarea acustica creste cu frecventa, coeficientul tipic de atenuare pentru tesuturi moi fiind de 1 dB/(cmia--MHz). In practica clinica, compromisul fundamental este intre cresterea frecventei (pentru o rezolutie geometrica marita) si adancimea de explorare, care scade cu frecventa. De exemplu, domeniul 2,5...3,5 MHz se foloseste pentru explorari abdominale, 5 MHz - pentru organe interne aflate aproape de suprafata si in pediatrie, iar 5...15 MHz pentru structuri mici (tiroida, vase periferice, ochiul etc.).
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.