Ultrasunetele

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.09

nivel: Liceu

     Dintre vibratiile sonore care ies din limitele de audibilitate ale urechii omenesti, de un mare interes, din punct de vedere practic, sunt ultrasunetele, adica sunetele a caror frecventa este mai mare de 20 000 Hz.

      Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazeaza pe faptul ca acestia emit semnale ultrasonore scurte de frecvente īntre 30 - 60 kHz. Liliacul īn zbor emite īn [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultrasunetele

     Dintre vibratiile sonore care ies din limitele de audibilitate ale urechii omenesti, de un mare interes, din punct de vedere practic, sunt ultrasunetele, adica sunetele a caror frecventa este mai mare de 20 000 Hz.

      Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazeaza pe faptul ca acestia emit semnale ultrasonore scurte de frecvente īntre 30 - 60 kHz. Liliacul īn zbor emite īn medie cca. 30 semnale pe secunda. O parte din acestea sunt receptionate de urechile mari ale liliacului sub forma de semnale ecou, dupa un timp cu atāt mai scurt cu cāt obstacolul este mai aproape. Pe masura apropierii de obstacol liliacul emite din ce īn ce mai multe semnale īntr-o secunda ajungānd ca de exemplu la un metru de obstacol sa emita pāna la 60 semnale pe secunda. Aceasta permite liliacului sa simta precis pozitia sa fata de obstacole.

      Importanta practica a ultrasunetelor este legata de lungimea de unda mica a acestora. Din aceasta cauza, de exemplu, ultrasunetele pot fi emise si se propaga ca si razele de lumina sub forma de fascicule, spre deosebire de sunetele obisnuite care se īmprastie īn toate directiile. Astfel se constata experimental ca daca lungimea undei emise este mai mica decāt dimensiunile liniare ale sursei unda se va propaga īn linie dreapta sub forma de fascicul. Īn afara de aceasta, datorita lungimii de unda mici, fenomenul de difractie (ocolirea obstacolelor) nu apare decāt pentru obstacolele de dimensiuni foarte mici īn timp ce sunetele obisnuite ocolesc practic aproape orice obstacol īntālnit īn cale.

      Ultrasunetele sufera reflexia si refractia la suprafata de separare a doua medii diferite la fel ca undele luminoase. Folosind acest fenomen au fost construite oglinzi concave sau lentile speciale care sa concentreze īntr-un punct fascicule de ultrasunete.

      Deoarece intensitatea undelor sonore este proportionala cu patratul frecventei, energia transportata de ultrasunete este mult mai mare decāt energia sunetelor de aceeasi amplitudine. Pe de alta parte īn cazul ultrasunetelor fenomenul de absorbtie care apare la propagarea tuturor oscilatiilor elastice devine foarte important. Intensitatea undei elastice scade cu distanta de la sursa dupa o lege exponentiala I = I0 e-kr. Se poate arata atāt teoretic cāt si experimental ca k depinde atāt de caracteristicile mediului (densitate, vāscozitate, caldura specifica etc.) cāt si de frecventa undei care se propaga crescānd cu patratul frecventei. Din aceasta cauza practic nu putem obtine propagarea ultrasunetelor, de exemplu īn aer, la o distanta mai mare de un kilometru. Mai mult, un ultrasunet de o frecventa de cca. 3000 kHz este practic absorbit complet, la o distanta de cca. 0,6 cm. Īn lichide coeficientul de absorbtie este de 2-3 ordine de marime mai mic decāt īn aer, iar īn solide si mai mic, intensitatea ultrasunetelor fiind mult mai putin atenuata.

      Un fenomen interesant care apare la propagarea ultrasunetelor īn lichide este fenomenul de cavitatie care consta īn aparitia unor bule care se ridica la suprafata si se sparg. Aceasta se explica prin faptul ca dilatarile si comprimarile extrem de rapide care se succed īn lichid duc la aparitia unor mari tensiuni īn anumite zone care fac sa se "rupa" moleculele de lichid. Astfel iau nastere bulele care contin vaporii si gazele dizolvate īn lichid. Bulele mici se contopesc īn bule mai mari care īncep sa vibreze si apoi se sparg dānd nastere unor presiuni locale foarte mari care se manifesta sub forma de socuri hidraulice īn volume foarte mici. Deteriorarea paletelor turbinelor si a elicelor vapoarelor se explica prin fenomenul de cavitatie produs de ultrasunetele generate de vibratiilor masinilor.

      Īnainte de a discuta cāteva din aplicatiile practice ale ultrasunetelor sa vedem cum pot fi produse. Vom trece peste procedeele mecanice (fluier ultrasonor, sirena ultrasonora) si termice (cu ajutorul vibratiilor unui arc electric) deoarece ultrasunetele produse de acestea au īn genere amplitudini mici si sunt mai putin importante practic. Sa analizam generatorul piezoelectric. Efectul piezoelectric consta īn faptul ca supunānd un cristal la deformari de tractiune sau comprimare dupa anumite directii, pe fetele sale apar sarcini electrice egale de semne contrare care īsi schimba rolul daca īnlocuim tractiunea prin comprimare si invers. Exista si efectul piezoelectric invers sau electrostrictiunea, pe care se bazeaza producerea ultrasunetelor, care consta īn dilatari si comprimari succesive ale cristalului sub actiunea unui cāmp electric alternativ.

      Partea esentiala a generatorului consta dintr-o lama piezoelectrica de obicei de cuart pe fetele careia sunt aplicati doi electrozi, sub forma unor straturi subtiri metalice, legati la o sursa de tensiune alternativa. Sub actiunea cāmpului electric alternativ lama īncepe sa vibreze cu o frecventa egala cu cea a tensiunii aplicate. Vibratiile lamei sunt transmise īn mediul īnconjurator sub forma de ultrasunete. Cu astfel de generatori se poate ajunge pāna la frecvente de cca. 150 000 kHz si la intensitati ale radiatiei ultrasonore de la cāteva zeci de wati pe cm2 pāna la cāteva sute de wati pe cm2.

      Se pot produce ultrasunete si cu ajutorul efectului magnetostrictiv care consta īn deformarea corpurilor feromagnetice (fier, nichel, cobalt) sub actiunea unui cāmp magnetic. Introducānd o bara dintr-un astfel de material (Ni) īntr-un cāmp magnetic, paralel cu lungimea ei (produs de exemplu de o bobina īn care e introdusa bara), aceasta se scurteaza. Cānd cāmpul magnetic variaza periodic (curentul care strabate bobina este periodic) bara se va scurta periodic. Īn cazul unor frecvente mari ale cāmpului alternativ vibratiile capetelor barei dau nastere la unde ultrasonore. Pentru a obtine amplitudini mari se aleg dimensiunile barei astfel ca sa avem rezonanta īntre vibratiile elastice proprii si frecventa curentului alternativ excitator. Generatorul magnetostrictiv este avantajos pentru producerea ultrasunetelor de frecventa joasa (de la 20 - 60 kHz) si energii considerabile.

      Datorita frecventei mari si a energiei mari pe care o transporta, ultrasunetele produc o serie de efecte fizico-chimice dintre care mentionam : distrugerea starilor labile de echilibru; īncalzirea mediului; formarea de sisteme disperse (emulsii si suspensii) si distrugerea de astfel de sisteme (coagulari); influentarea potentialelor electrochimice si a pasivitatii metalelor; voalarea placilor fotografice; cresterea vitezei unor reactii chimice; explozia substantelor putin stabile (de exemplu iodura de azot) etc.

      Proprietatile ultrasunetelor permit folosirea lor īntr-o mare varietate de aplicatii practice.

      Ultrasunetele produc īncalzirea si redistribuirea substantei din celulele vii ceea ce duce la folosirea lor īn terapeutica (īncalzirea anumitor tesuturi si masaje adānci) precum si la conservarea alimentelor (prin folosirea unor ultrasunete de frecventa si intensitate potrivita care distrug microorganismele).

      O alta aplicatie a ultrasunetelor este legata de masurarea adāncimii marilor. Īn esenta procedeul este acelasi ca si īn cazul folosirii sunetelor obisnuite, prezentānd īnsa avantajul fasciculelor dirijate. De asemenea se pot produce semnale foarte scurte ceea ce mareste precizia masurarii intervalului de timp dintre producerea semnalului direct si īnregistrarea celui reflectat.

      Ultrasunetele se folosesc īn diferite procese tehnologice cum ar fi : spalarea, curatarea, uscarea sau sudarea unor corpuri si de asemenea pentru prelucrarea unor piese. Īn principiu, prelucrarea cu ajutorul ultrasunetelor consta īn urmatoarele : se introduce piesa (sau portiunea de piesa) care trebuie prelucrata īntr-un lichid īn care se gasesc īn suspensie particule de praf abraziv dur. Sub actiunea unei surse de ultrasunete īn lichid apare fenomenul de cavitatie. Datorita socurilor hidraulice particulele de abraziv sunt lovite cu putere de suprafata piesei smulgānd aschii din aceasta. Pe acest principiu se bazeaza construirea unor masini unelte care sa taie filetele si dintii pinioanelor fine, care rectifica piese complicate, taie si gauresc placi etc.

      Dintre numeroasele aplicatii ale ultrasunetelor nu vom mai mentiona decāt defectoscopia ultrasonora. Controlul ultrasonor permite stabilirea existentei unor defecte (fisuri, goluri) īn interiorul unor piese metalice masive. Principalele tipuri de defectoscoape ultrasonore utilizeaza transmisia sau reflexia.

     Īn defectoscopul prin transmisie emitatorul si receptorul de ultrasunete sunt situate de o parte si de alta a piesei de cercetat (fig.1). Daca īntre emitator si receptor nu exista nici un defect (de exemplu īntre sursa S1 si receptorul R1) semnalul ultrasonor transmis va trece neatenuat producānd o anumita deviatie a acului aparatului de īnregistrare (A1). Īn cazul īn care īntālneste un gol (D) o parte a semnalului ultrasonor este reflectat pe suprafata de separare dintre metal si aerul din golul respectiv si semnalul este mult atenuat ceea ce se va observe la aparatul indicator (A2). Dispozitivul folosit practic are o singura pereche emitator-receptor care este plimbata īn lungul piesei de cercetat. Aceasta metoda are doua incoveniente : īn primul rānd ultrasunetele propagāndu-se prin piesa se reflecta pe fetele opuse ale acesteia īngreunānd observarea defectelor; īn al doilea rānd acest procedeu nu permite stabilirea adāncimii la care se gasesc defectele.

     Aceste incoveniente sunt īn buna masura eliminate de defectoscoapele prin reflexie (sau īn impulsuri). La acestea emitatorul si receptorul sunt situate de aceeasi parte a piesei unul lānga altul (fig.2a). Ultrasunetele se propaga prin piesa, ajung la fata opusa unde sunt reflectate si apoi revin la receptor. Daca īn piesa exista un defect, semnalul ultrasonor se va reflecta de acesta si va ajunge mai devreme la receptor decāt cel reflectat de fata opusa. Emitatorul genereaza impulsuri scurte la intervale lungi constante care īmpreuna cu semnalul reflectat sunt marcate pe ecranul unui oscilograf. Īn fig.2b prin 1 si 3 am indicat locurile unde spotul luminos are devieri bruste care marcheaza momentele īn care a fost emis semnalul ultrasonor si respectiv īn care a fost receptat semnalul reflectat de fata opusa. Prin 2 am indicat locul unde este indicata primirea unui semnal reflectat de un defect. Pozitia relativa a acestuia īn raport cu 1 si 3 ne permite sa determinam adāncimea la care se gaseste defectul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.