Ultimii ani a lui George Baritiu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Facultate

In anul 1888, la 15 august dupa moartea lui Timotei Cipariu, George Baritiu a fost ales cu ocazia adunarii generale de la Abrud, presedinte al "Asociatiunii". In aceasta calitate a condus adunarile generale de la Fagaras (1889), Hateg (1891) si cu un an inainte de a muri, o ultima adunare la Sibiu (1892). Ca presedinte, Baritiu a dat un nou impuls activitatii sectiilor "Astrei", a sporit numarul b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultimii ani a lui George Baritiu

In anul 1888, la 15 august dupa moartea lui Timotei Cipariu, George Baritiu a fost ales cu ocazia adunarii generale de la Abrud, presedinte al "Asociatiunii". In aceasta calitate a condus adunarile generale de la Fagaras (1889), Hateg (1891) si cu un an inainte de a muri, o ultima adunare la Sibiu (1892). Ca presedinte, Baritiu a dat un nou impuls activitatii sectiilor "Astrei", a sporit numarul burselor acordate meseriasilor, elevilor si studentilor romani, a consolidat prin fonduri speciale institutul scolii de fete, si urmand o idee mai veche a sa a preconizat infiintarea unui nou fond "pentru asigurarea de scoale comerciale si reale cu cate patru clase".

Ultimii doi ani ai presedentiei ganditorului au coincis atat cu sarbatorirea a treizeci de ani de la infiintarea "Asociatiunii" cat si cu implinirea varstei sale de 80 ani (12/24 mai 1892), ambele evenimente fiind sarbatorite cu insufletirea si amploarea meritate.In istoria "Asociatiunii pentru literatura romana si cultura poporului roman" Baritiu s-a impus 27 de ani ca redactor al "Transilvaniei" si 6 ca presedinte prin initiativele si spiritul avansat al al ideilor sale, prin iscusinta si tenacitatea sa de organizator, prin covarsitoarea sa putere de munca, prin patriotismul sau luminos si printr-un devotament intr-adevar exemplar.

In analele de pana acum ale "Astrei" unul din istoricii societatii scria in 1911 ca: "nu se poate gasi o presedentie mai meritata decat a lui Baritiu".1Criticile la adresa "Asociatiunii", il suparau mult pe ganditorul transilvanean care muncise atat de mult pentru promovarea intereselor ei si il determinau sa raspunda adeseori insa cu o asprime destul de simtita.Chiar si in ultimii ani de activitate asa cum ne-a obisnuit, ganditorul isi aduce aportul la conturarea unui program de activitate stiintifica in folosul instruirii si educarii maselor populare.

Momentul important il marcheaza raportul prezentat adunarii generale de la Fagaras in anul (1889) de catre o comisie formata din George Baritiu, Ilarion, Puscariu si care propunea, ca suma de 1 000 de florini, aprobata pe bugetul 1890 sa fie folosita pentru acordarea unor premii de cate 300-400 florini "pentru manualele cele mai bune editate in tipar in limba romana, de care se va constata trebuinta in scoalele medii", care insa urmau sa fie tiparite pe cheltuiala autorilor.
Chestiunea sumei amintie s-a discutat din nou la adunarea generala de la Reghin, din anul 1890.

S-a precizat, de asemenea, in functie de mijloacele de care va dispune "Asociatiunea", tiparirea de manuale scolare, de studii si compendii de limba si literatura romana2.Ca presedinte, George Baritiu stia sa entuziasmeze publicul prin cuvintele sale, prin amintirile duioase si edificatoare ale vietii sale de munca si jertfa nepregetata. Iar cand facea scurte priviri asupra dezvoltarii "Asociatiunii", schita in mod patrunzator imprejurarile grele in care s-a infiintat si a trait "Asociatiunea" si despre rezultatele activitatii ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.