Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi - Camil Petrescu conflictul intr-un roman psihologic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Conflictul dintr-o opera epica sau dramatica se defineste ca un dezacord, o disputa, o lupta intre doua sau mai multe personaje, fiind un factor care poate orienta desfasurarea actiunii unei opere literare. Este factorul determinant in desfasurarea actiunii unei opere literare epice sau dramatice. Poate fi: exterior, manifestat prin confruntarea deschisa ori mocnita dintre personaje ( sau grupuri [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi - Camil Petrescu conflictul intr-un roman psihologic

Conflictul dintr-o opera epica sau dramatica se defineste ca un dezacord, o disputa, o lupta intre doua sau mai multe personaje, fiind un factor care poate orienta desfasurarea actiunii unei opere literare. Este factorul determinant in desfasurarea actiunii unei opere literare epice sau dramatice. Poate fi: exterior, manifestat prin confruntarea deschisa ori mocnita dintre personaje ( sau grupuri de personaje ) avand interese sau conceptii diferite, contradictia dintre un personaj si mediul ostil afirmarii sale ca personalitate; interior, constand in tensiunea care decurge din sentimentele, optiunile contradictorii ale unuia si aceluiasi personaj.

Din perspectiva momentelor subiectului, izbucnirea conflictului se suprapune cu intriga, maxima tensiune cu punctul culminant, iar solutionarea conflictului cu deznodamantul.In proza realista, predominante sunt conflictele exterioare, in timp ce in proza de analiza predomina mai ales conflictele interioare, pentru ca "Intr-o masura oarecare, analiza psihologica se afla indaratul tuturor creatiilor epice. Odata insa cu maturizarea literaturii noastre, sunt scriitori ce au adancit analiza pana la reconstituirea intregii plase de actiuni si reactiuni sufletesti din dosul faptelor..." ( E. Lovinescu, Istoria literaturii romane contemporane )

In cazul romanului modern de analiza psihologica, autorul isi propune sa "absoarba" lumea in interiorul constiintei, anulandu-i omogenitatea si epicul, dar conferindu-i dimensiuni metafizice; nu mai este demiurg in lumea imaginarului, ci descopera limitele conditiei umane; are o perspectiva limitata si subiectiva, completata adesea cu opinii programatice despre literatura (autorul devine teoretician ).

In ceea ce priveste opera, personajul - narator inlocuieste naratorul omniscient, ceea ce potenteaza drama de constiinta, conferindu-i autenticitate; optiunea pentru conventiile epice favorizeaza analiza (jurnalul intim, corespondenta privata, memoriile, autobiografia ); principiile cauzalitatii si coerentei nu mai sunt respectate (cronologia este inlocuita cu acronia ); sunt alese evenimente din planul constiintei, iar din exterior sunt preferate faptele banale, lipsite de semnificatii majore, fara sa fie refuzate insertiile in planul social; modelul narativ al analizei psihologice este impus pe plan european de opera lui Marcel Proust.

Cititorul se identifica cu personajul - narator, alaturi de care investigheaza interioritatea aflata in centrul interesului; are acces la intimitatea personajului - narator ( mai ales atunci cand ii poate "citi" jurnalul de creatie). Aparut in 1930, la Editura Cultura Nationala din Bucuresti, romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi fusese anuntat in repetate randuri in presa vremii, cu titluri variind de la Romanul capitanului Andreescula Proces-verbal de dragoste si razboi.

Cunoscator al diferitelor teorii filosofice si stiintifice care circulau in epoca, admirator declarat al operei lui Marcel Proust, Camil Petrescu creeaza primul personaj - narator din literatura romana preocupat sa inteleaga in ce consta diferenta intre realitate si autosugestie, intre absolut si relativ.

Alcatuit din doua parti care n-au intre ele decat o legatura accidentala ( in opinia lui George Calinescu), acest volum inedit ca structura narativa in peisajul epocii este - dupa opinia lui Perpessicius - , romanul "unui razboi pe doua fronturi": cel al iubirii conjugale si cel al razboiului propriu-zis, ceea ce-i pricinuieste eroului "un neintrerupt mars, tot mai adanc in constiinta" ( Perpessicius )
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.