Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.53

nivel: Liceu

Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi :În consecință, planul interior este dominant în romanul subiectiv. În cazul romanului „Ultima noapte...” expozițiunea este succesivă frazei care declanșează conflictul interior: „eram însurat de doi ani cu o colegă de la universitate și bănuiam că mă înșală”.

Scris la persoana I, romanul este un lung monolog[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi Bacalaureat

Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi :În consecință, planul interior este dominant în romanul subiectiv. În cazul romanului „Ultima noapte...” expozițiunea este succesivă frazei care declanșează conflictul interior: „eram însurat de doi ani cu o colegă de la universitate și bănuiam că mă înșală”.

Scris la persoana I, romanul este un lung monolog interior în care Ștefan Gheorghidiu își comunică stările, proiectând în lumea exterioră o realitate subiectivă. El se autoanalizează, alternând planul interior (trăiri, sentimente, reflecții) cu planul exterior, cel al lumii obiective – totul văzut dintr-o perspectivă unică. Deși este o perspectivă nouă, subiectivă, ea pune în evidență și mai pregnant dimensiunea tragică a omului: eroul este un spirit lucid, care e în permanentă căutare de adevăr, de răspunsuri la întrebările esențiale.

Cele două „nopți” din titlu sunt prezente și în structura romanului și dau impresia unor secțiuni. Critica a observat negativ existența a două romane – al războiului și al iubirii. Cele două părți sunt însă complementare: ceea ce le unește este perspectiva unică, a eroului care trăiește o dublă experiență existențială – cea a confruntării cu dragostea adevărată și cu moartea.

Protagonistul suferă un proces al devenirii spirituale (inițiatic): cunoașterea de sine se face prin parcurgerea drumului de la postura egoistă, egocentristă (în care lumea e redusă la un cuplu), către o postură altruistă în care omul a înțeles durerea celorlalți, a învățat să fie o parte din lume și să dăruiască iubirea sa necondiționat.

Romanul de analiză interferează totuși cu cel tradițional în punctele cheie ale arhitecturii sale: confruntarea cu societatea mercantilă se face prin introducerea uni motiv clasic – cel al moștenirii. Indirect se realizează și o frescă a societății în care valorile materiale primează.

În această societate sunt alterate relațiile interumane, inclusiv cuplul pe care eroul îl consideră ideal. Atrasă de mondenitate și de avantajele averii moștenite, soția lui Ștefan Gheorghidiu dă semne de îndepărtare și de ancorare într-o realitate decăzută. Această parte a romanului este dominată de drumul de clarificare interioară pe care îl parcurge protagonistul:

„Căutam o verificare și o identificare a eului meu”. Este un demers în spirit „socratian” („Cunoaște-te pe tine însuți”). Autorul nuanțează modern acest dicton și își concepe eroul ca pe un căutător de experiențe fundamentale: „n-aș vrea să existe pe lume o experiență definitivă... de la care să lipsesc, mai exact să lipsească ea din întregul meu sufletesc”.Eroul împrumută și câteva elemente din romantism, deoarece se plasează permanent sub semnul căutării absolutului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.