Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Din punct de vedere compozitional romanul cuprinde doua parti : a.) - prima parte infatiseaza drama conjugata cu adinci implicatii in constiinta personajului . b.) - iar partea a doua este "memoriarul de campanie al autorului , imprumutat cu amanunte cu tot eroului" - dupa cum marturiseste scriitorul . Romanul este deci un lung monolog liric in care eroul se analizeaza cu luciditate . Opera cup[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Din punct de vedere compozitional romanul cuprinde doua parti : a.) - prima parte infatiseaza drama conjugata cu adinci implicatii in constiinta personajului . b.) - iar partea a doua este "memoriarul de campanie al autorului , imprumutat cu amanunte cu tot eroului" - dupa cum marturiseste scriitorul . Romanul este deci un lung monolog liric in care eroul se analizeaza cu luciditate . Opera cuprinde povestea inceputului si destramarii iubirii dintre eroul principal Stefan Gheorghidiu si sotia s-a Ela .

Stefan este fiul unui intelectual de origine burgheza care saracise scotind gazete necitite . La inceputul primei parti a romanului aflam ca Stefan este sublocotenent proaspat concentrat intro regiment de infanterie , trimis pentru interirea frontului din valea Prahovei intre Busteni si Predeal . Romanul incepe propriuzis prin capitolul al doilea intitulat "Diagonalele unui testament" in care se prezinta "secvente" din romanul iubirii si casniciei eroilor principali , asa cum sau inregistrat in memoria eroului narator . Deci eroul traieste doua realitati : realitatea timpului cronologic , (frontul ) si realitatea timpului psihologic (trairile interioare trecute si rememorate).

Fiind student la filozofie casatorea cu o studenta , cea mai frumoasa fata de la facultate , Stefan si Ela realizeaza o viata conjugata intensa , armonioasa . Personajul mosteneste de la unchiul Tache o avere considerabila , care il pune la adapost de grijile materiale si permite sa se consacre studiului si meditatiei sau sasi analizeze la nesfarsit propriile stari sufletesti . Gheorghediu traieste experienta iubirii cautind adevarul "cautam o verificare si o identificare a eului meu", urmeaza distractie , excursii , in lacuri pitoresti , in care Stefan este mai mult tarat si care declanseaza in el drama incertitudinii asupra fidalitatii sotiei .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.